Kreanova öppnar igen

Återinvigning av Kreativums populära attraktion – Kreanova

Nu återinvigs en av Kreativums mest populära attraktioner genom åren – Kreanova. Från och med den 15 juli öppnas dörrarna för besökarna. Kreanova är Kreativums vetenskapliga domteater, där innehållet projiceras på insidan av en sfär som mäter 11 meter i diameter. Den nya tekniken ger möjligheter till fler användningsområden än tidigare, förutom en biograf för spektakulära filmvisningar är Kreanova nu även ett digitalt planetarium där besökare kan tas med på resor kors och tvärs i universum.

Intensiv bild- och ljudupplevelse

I nya Kreanova har besökare förutom filmvisningar inom olika ämnen, möjlighet att uppleva natthimlen på ett nytt sätt, se planeter, stjärnor, galaxer, nebulosor, rymdsonder och svarta hål med mera. Kreanova ger en intensiv bild- och ljudupplevelse samtidigt som innehållet är av både underhållande och pedagogisk karaktär.

Det blev så mycket bättre än jag hade kunnat föreställa mig. Nu är vi riktigt taggade på att komma igång!

Mathias Roos, Kreativum

– Att vi nu kan återinviga Kreanova är resultatet av drygt två års arbete. Domteatern har varit en av de mest populära inslagen under ett besök på Kreativum, men den gamla tekniken blev tyvärr föråldrad.

Efter en stor upphandlingsprocess för att hitta rätt leverantör och expertis är vi äntligen i hamn med nya Kreanova, som återigen kommer att bli en höjdpunkt för våra besökare. Vi har också inlett ett nytt samarbete med Blekinge Tekniska Högskola, där de kommer att nyttja Kreanova i framför allt sin nya utbildning inom digitala och immersiva upplevelser, säger Mathias Roos, VD på Kreativum.

Digitalt planetarium

Kreanova har tidigare med sina filmvisningar inne i den stora globen varit en av höjdpunkterna på Kreativum. Tusentals besökare har tagits med på svindlande resor i rymden, under havsytan och över snöklädda bergstoppar. Tidigare har innehållet visats med en gammal hederlig filmprojektor, men tyvärr stängdes Kreanova när tekniken inte gick att underhålla längre. Nu har Kreanova moderniserats. I stället för en filmprojektor, visas nu allt innehåll av kraftfulla datorer och två laserprojektorer. Bilden är betydligt bättre och dessutom kan hela projektionsytan inne i Kreanova nyttjas, tidigare syntes filmerna på ungefär hälften av ytan.

I Kreanova kommer det fortsatt att visas filmvisningar som ska passa olika åldrar. Den stora nyheten är att Kreanova nu även är ett interaktivt digitalt planetarium, där besöksvärdar kan ta med besökare på hisnande upptäcktsfärder i universum. Innehåll inom andra tekniska och naturvetenskapliga ämnen kan även projiceras för våra skolbesökare samt konferensgäster. Vid just konferenser kommer Kreanova att vara ett helt unikt inslag i Blekinge.

Läs mer om Kreanova och våra filmvisningar