From earth to universe

PREMIÄR – ny Kreanovafilm

PREMIÄR – ny Kreanovafilm

Lördagen den 30 oktober är det premiär för en ny spännande filmvisning i vår domteater Kreanova – ”Från Jorden mot Universum”!

Om filmen ”Från Jorden mot Universum”

Natthimlen är både vacker och mystisk. Den har fascinerat människan sedan urminnes tider och varit föremål för otaliga myter och berättelser.

Idag studerar vi universum med hjälp av stora teleskop. Dessa finns både på marken och i rymden och samlar in universums ljus från alla håll och kanter. Det visar sig att en väldigt liten del av universum syns med blotta ögat och våra teleskop kan nu se i bland annat infrarött, röntgenstrålning och radiovågor. Med hjälp av dessa teleskop tittar vi närmare på solsystemets planeter, stjärnor och stjärnhopar, supernovor och svarta hål, nebulosor och galaxer mm.

Ju mer vi lär oss fortsätter vårt universum att fascinera. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum och se hur astronomer från antiken fram till idag tittat uppåt och försökt förstå vad de ser.

Längd: 30 minuter
Rekommenderad ålder: 8 år och uppåt

Denna visning är för dig som vill veta…

  • Hur astronomer studerade natthimlen förr och hur vi forskar om universum idag

  • Vad som händer med stjärnorna när de få slut på bränsle

  • Mer om planeterna och månarna i solsystemet och hur vi undersöker dem

  • Mer om solen och hur norrsken uppstår

  • Mer om nebulosor och olika typer av stjärnhopar

  • Mer om Vintergatan och andra galaxer

Om Kreanova

Kreanova är Kreativums vetenskapliga domteater, där innehållet projiceras på insidan av en sfär som mäter 11 meter i diameter. Den nya tekniken ger möjligheter till fler användningsområden än tidigare, förutom en biograf för spektakulära filmvisningar är Kreanova nu även ett digitalt planetarium där besökare kan tas med på resor kors och tvärs i universum.

Visningar under höstlovet – alla dagar


kl. 11:00 Asteroid: Ett extremt uppdrag

kl. 13:00 NYHET! Från Jorden mot Universum

kl. 14:00 Asteroid: Ett extremt uppdrag

kl. 15:00 NYHET! Från Jorden mot Universum

Läs mer om våra visningar

Förköp biljett

I Kreativums biljettshop kan du förköpa biljetter till domteatern. Biljettshopen nås via knappen ”Köp biljett” på hemsidan. Det går bra att enbart köpa biljett till Kreanova utan att köpa entrébiljett till Kreativum.

Årskortsinnehavare har 10 % på biljettpriset till Kreanova. Skolelever har rabatt i samband med skolbesök.

Priser hittar du här

Välkommen!