Vinnare av årets Kreativumpris

Vinnare av årets Kreativumpris

Måndagen den 23 maj begav sig Kreativum till ett soligt Ronneby för att dela ut 2022 års Kreativumpris. Årets pristagare heter Susanne Villysson på Ekorrens förskola i Ronneby.

När Kreativum kom på besök till förskolan för att överlämna priset var det full aktivitet på utegården med många barn som tyckte att det var väldigt spännande. Vi möttes av Jenny Arrhenius som nominerat Susanne och som tillsammans med rektor Åsa Isokoski ordnat festligheter med både salta pinnar, konfetti, saft och popcorn.

– Susanne är väldigt engagerad i det hon gör, och inspirerar både mig och barnen till att experimentera och utforska naturvetenskapliga verb och ämnen.

Jenny Arrhenius, kollega som nominerat Susanne till Kreativumpriset

Glatt överraskad Kreativumpristagare

Pristagaren Susanne blev väldigt överraskad och glad när hon förstod att det var hon som stod i centrum för uppståndelsen. Kreativums initiativtagare Peter Enckell, som var med vid prisutdelningen, läste upp motiveringen till årets Kreativumpristagare.

“Du tänder stjärnögon och inspirerar barnen att göra egna experiment där de får prova sina egna hypoteser. Detta ger ringar på vattnet och bidrar till att de allra yngsta barnen, på egen hand och med en självsäkerhet, tar sig an experiment och utforskar med stor nyfikenhet.

Med stor nyfikenhet på det barnen upptäcker skapar du stunder där barnen får inflytande över sitt eget lärande kopplat till naturvetenskap och teknik samtidigt som barnens självkänsla och självförtroende stärks.”

Under pompa och ståt firades Susanne tillsammans med kollegor och barnen. Ett stort grattis till Susanne önskar vi på Kreativum!

– Jag är chockad och väldigt glad över att jag får detta pris! Det är verkligen roligt att få vara med om det.

Susanne Villysson

Susanne visade oss runt inomhus och berättade hur de arbetar för att väcka barnens intresse för naturvetenskap och teknik.

– Jag tycker att det är väldigt spännande med naturvetenskap och teknik. Det är härligt att höra barnens tankar och idéer när vi gör olika experiment. Även de yngsta barnen kan vara med när vi gör experiment som “Flyta-Sjunka”, “Pruttsaft” och “Blåsteknik”, där barnen utforskat och fortfarande utforskar med stor nyfikenhet.

Susanne Villysson

Hedersomnämnande till två pedagoger

Konkurrensen för Kreativumpriset var väldigt hård och av de 15 nominerade återstod till slut tre kandidater. Susanne Villysson stod till slut som pristagare men Kreativum vill även hedra de två andra slutkandidaterna och ge dessa ett hedersomnämnande.

De två hedersomnämnanden går till:

  • Ida Högman på Hjortakroksskolan i Sölvesborg
  • Kristin Dittmar på Tullskolan i Karlskrona

Stort grattis! Ett diplom kommer skickas till dem.

Vi vill med dessa hedersomnämnanden uppmärksamma pedagoger som gör ett stort arbete på respektive skola för att få elever engagerade och motiverade i skolan.


Om Kreativumpriset

Kreativumpriset delas årligen ut till en förskolepedagog eller pedagog som engagerat, inspirerat och gränslöst arbetar med Kreativums verksamhetsidé: att öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Priset instiftades för 20 år sedan som en jubileumsgåva till Peter Enckell, som är initiativtagare till Kreativum. Priset består dels av ett vandringspris som vinnaren får stoltsera med under ett år samt ett presentkort på 7 500 kronor. Prissumman får användas för besök på Kreativum antingen med klasser eller kollegor.