ForskarFredag 2021

ForskarFredag 30 september – fri entré

ForskarFredag 30 september på Kreativum

Den 30 september arrangeras ForskarFredag – Sveriges mest spridda vetenskapsfestival – på Kreativum!

Fri entré mellan kl. 13-16

Fredagen den 30 september arrangeras ForskarFredag på Kreativum. På eftermiddagen mellan klockan 13-16 är det öppet med fri entré för allmänheten. Passa på och träffa forskare som verkar inom olika områden. Du får chansen att lyssna, ställa frågor, prata med forskare och prova på olika saker som forskarna ha tagit med sig.

ForskarFredag vill skapa nyfikenhet och intresse för högre utbildning hos unga och visa på forskningens och forskarnas viktiga roll i vardagen. Testa spännande och roliga aktiviteter för hela familjen.

Prova din spänst och jämför med Armand Duplantis med RF-SISU, kolla in den coola textilmassan som Södra producerar, fascineras av Volvos miniatyrpress och prova BTH:s lokalproducerade VR-spel. Lär dig om forskning på ett lekfullt sätt. Här finns något som passar alla.

De flesta av Kreativums vanliga prova-på-stationer är öppna under eftermiddagen.

Det kostar ingenting att besöka oss under ForskarFredag!

Välkommen!

Många spännande aktiviteter på Kreativum

På Kreativum arrangeras massor av spännande aktiviteter under ForskarFredag.

Framtidens Karossfabrik – Volvo Personvagnar, Olofström

Världsledande forskning för att ta fram morgondagens effektiva metoder för produktion av karossdetaljer bedrivs på Volvo Personvagnar, Olofström. Metoder och verktyg utvecklas för att möta kraven på hållbarhet, digitalisering, effektivisering, globalisering m.m. Exempel på forskning för att nå morgondagens målbild kommer presenteras.

OnceMore® – Södra Cell Mörrum

OnceMore® processen kombinerar cellulosa från trä med fibrer från textilt avfall för att skapa ren högkvalitativ dissolving massa (textilmassa). OnceMore® från Södra gör även det möjligt att återanvända blandningar av bomull och polyester. Tills nu har denna typ av material varigt omöjligt att återvinna. Dissolving massa som skapats genom denna process är redo att bli nya kläder och textila produkter.

Forskning och utveckling för idrott och hälsa – RF-SISU Blekinge

Vi kommer att uppmana besökarna att utmana sig, ”Kan du hoppa lika högt som Mondo?” samt ”Kan du hoppa lika högt som Khaddi?”. På stationen kommer man att kunna testa sin egen spänst precis som världens bästa idrottare gör. Det är viktigt att kunna testa och mäta på olika sätt. Ju mer data vi har, desto bättre förutsättningar har vi för att analysera och utveckla bra saker. Samarbete mellan RF-SISU Blekinge, BTH, K3H, Health & Sports Technology Initiative.

Forskning från tre institutioner på Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Tre institutioner från BTH är på plats under ForskarFredag – Institutionen för Programvaruteknik, Institutionen för Maskinteknik och Institutionen för Teknik och estetik. Stationer som är på plats:

  • Simulering med LEGO-mindstorms – Skapa en simulering av ett lager med hjälp av flertalet små ”autonoma” LEGO-fordon som plockar upp små pallar och flyttar runt föremål. Med hjälp av denna teknik kan vi simulera och förstå komplexiteten i mer komplexa programvaruprojekt.
  • Digitala tvillingar för produktutveckling. En digital tvilling är en uppkopplad virtuell kopia av en verklig produkt eller process som matas med olika realtidsdata.
  • Lunta i VR – ett lokalproducerat VR-spel
  • Tittskåp i AR – en lokalproducerad station med Augmented Reality (AR)
  • Bildskapande med artificiell intelligens – Bildgenerering med maskininlärning, bildgenerering och grafik med artificiell intelligens.
  • Mixed Reality med Hololens – olika lokalproducerade upplevelser i mixed reality, MR. Nya sorts AR-glasögon som är lite mindre och smidigare.
Klinisk forskning – Region Blekinge

Inom Region Blekinge pågår klinisk forskning inom flera olika områden; allt ifrån tandvård, sårläkning, psykisk hälsa och kirurgi till andnöd. Klinisk forskning och utveckling är en förutsättning för vårt arbete med hälso- och sjukvård.

Industrinära forskning – RISE Research institutes of Sweden

Som forskare på RISE arbetar man nära industrin med tillämpad forskning med stort fokus på hållbarhet. Därför kommer vi beskriva vad vi brukar jobba med hjälp av exempel från olika projekt och fysiska komponenter. Projekten är samarbeten med olika företag från bil, flyg och processindustrin. Vi kommer också berätta lite om oss själva som forskare och varför vi började jobba som forskare.

Paleontologi och fossiler – Havsdrakarnas Hus

Fossiljaga precis som en riktig paleontolog i lummiga Kreapark. I en guldgruva av sand ges du möjlighet att gräva och vaska efter riktiga fossiler som är flera miljontals år gamla. Alla som gräver kommer garanterat hitta fossiler.

Kl. 14:00 – Virtuell resa ut i rymden – Kreativums planetarium Kreanova

Under resans gång kommer vi bland annat besöka Apollo- landningsplatserna på månen, genomföra en virtuell Marslandning och åka hela vägen tillbaka till Big Bang.
Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet, och hans team tar oss till platser i universum människan aldrig tidigare besökt. Kreativum visar sändningen från Visualiseringscenter C i Norrköping.

Kreativums egna aktiviteter

Kemilab: I experimentrummet kan du experimentera med kemi. Vi gör olika färgavtryck med surt och basiskt. På med en vit labrock och låt experimentet börja!

Flygplanstävling: Lär dig vika flygplan av tidningspapper. Se hur långt det flyger. Utmana varandra!

Läs mer om ForskarFredag här.