ForskarFredag

Den 30 september arrangeras ForskarFredag – Sveriges mest spridda vetenskapsfestival

ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Vi vill utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba som forskare. Vi vill ge unga nya förebilder och inspirera till högre utbildning och en forskarkarriär.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige. ForskarFredag arrangeras den sista fredagen i september. Årets evenemang kommer att arrangeras den 30 september, som en del av European Researchers’ Night.

En forskare är en vanlig människa – med ett ovanligt spännande jobb!

ForskarFredag 2022

I år delas ForskarFredag upp i två delar – för gymnasieelever på förmiddagen och för allmänheten på eftermiddagen.


Förmiddag – för gymnasieelever

På förmiddagen besöker gymnasieklasser från hela Blekinge Kreativum för att träffa forskare och inspireras av deras forskningsarbeten. I mindre grupper kommer eleverna att rotera mellan de utställande forskarna, som på olika sätt kommer att visa upp och berätta om sin forskning. På flertalet av stationerna kommer eleverna att utmanas till att själva prova på, klämma, känna och tänka till.

De gymnasieskolor som kommer till Kreativum under ForskarFredag är: Vägga Gymnasieskola, Ehrensvärdska gymnasiet, Furulundsskolan och Gymnasieskolan Knut Hahn.

Elever från Hotell- och turismprogrammet på Vägga Gymnasieskola samt Handelsprogrammet på Fria Läroverken kommer, som en del i deras utbildning, att guida runt de besökande gymnasieeleverna bland forskarna på Kreativum.


Eftermiddag – för allmänheten – fri entré

Öppet för allmänheten på eftermiddag – fri entré och möjlighet att träffa spännande forskare.

Under eftermiddagen välkomnar vi allmänheten till att besöka Kreativum för att träffa utställande forskare. Ta tillvara på möjligheten att ställa kluriga frågor, lyssna och prata med forskare samt prova på olika saker som forskarna ha tagit med sig – kostnadsfritt!

Kreativums ordinarie prova-på-utställning kommer även att vara öppen och tillgänglig för att den som söker ytterligare upptäckarglädje.

ForskarFredag för allmänheten är tillgänglig mellan klockan 13.00-16.00. Det är fri entré denna eftermiddag.


Många spännande aktiviteter på Kreativum

På Kreativum arrangeras massor av spännande aktiviteter under ForskarFredag.

Framtidens Karossfabrik – Volvo Personvagnar, Olofström

Världsledande forskning för att ta fram morgondagens effektiva metoder för produktion av karossdetaljer bedrivs på Volvo Personvagnar, Olofström. Metoder och verktyg utvecklas för att möta kraven på hållbarhet, digitalisering, effektivisering, globalisering m.m. Exempel på forskning för att nå morgondagens målbild kommer presenteras. Arrangör: Volvo Personvagnar, Olofström

OnceMore® – Södra Cell Mörrum

OnceMore® processen kombinerar cellulosa från trä med fibrer från textilt avfall för att skapa ren högkvalitativ dissolving massa (textilmassa). OnceMore® från Södra gör även det möjligt att återanvända blandningar av bomull och polyester. Tills nu har denna typ av material varigt omöjligt att återvinna. Dissolving massa som skapats genom denna process är redo att bli nya kläder och textila produkter. Arrangör: Södra Cell Mörrum

Forskning och utveckling för idrott och hälsa – RF-SISU Blekinge

Vi kommer att uppmana besökarna att utmana sig, ”Kan du hoppa lika högt som Mondo?” samt ”Kan du hoppa lika högt som Khaddi?”. På stationen kommer man att kunna testa sin egen spänst precis som världens bästa idrottare gör. Det är viktigt att kunna testa och mäta på olika sätt. Ju mer data vi har, desto bättre förutsättningar har vi för att analysera och utveckla bra saker. Samarbete mellan RF-SISU Blekinge, BTH, K3H, Health & Sports Technology Initiative. Arrangör: RF-SISU Blekinge

Forskning från tre institutioner på Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Tre institutioner från BTH är på plats under ForskarFredag – Institutionen för Programvaruteknik, Institutionen för Maskinteknik och Institutionen för Teknik och estetik. Nedan stationer är på plats. Arrangör: Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

  • Simulering med LEGO-mindstorms – Skapa en simulering av ett lager med hjälp av flertalet små ”autonoma” LEGO-fordon som plockar upp små pallar och flyttar runt föremål. Med hjälp av denna teknik kan vi simulera och förstå komplexiteten i mer komplexa programvaruprojekt.
  • Digitala tvillingar för produktutveckling. En digital tvilling är en uppkopplad virtuell kopia av en verklig produkt eller process som matas med olika realtidsdata.
  • Lunta i VR – ett lokalproducerat VR-spel
  • Tittskåp i AR – en lokalproducerad station med Augmented Reality (AR)
  • Bildskapande med artificiell intelligens – Bildgenerering med maskininlärning, bildgenerering och grafik med artificiell intelligens.
  • Mixed Reality med Hololens – olika lokalproducerade upplevelser i mixed reality, MR. Nya sorts AR-glasögon som är lite mindre och smidigare.
Klinisk forskning – Region Blekinge

Inom Region Blekinge pågår klinisk forskning inom flera olika områden; allt ifrån tandvård, sårläkning, psykisk hälsa och kirurgi till andnöd. Klinisk forskning och utveckling är en förutsättning för vårt arbete med hälso- och sjukvård. Arrangör: Region Blekinge

Industrinära forskning – RISE Research institutes of Sweden

Som forskare på RISE arbetar man nära industrin med tillämpad forskning med stort fokus på hållbarhet. Därför kommer vi beskriva vad vi brukar jobba med hjälp av exempel från olika projekt och fysiska komponenter. Projekten är samarbeten med olika företag från bil, flyg och processindustrin. Vi kommer också berätta lite om oss själva som forskare och varför vi började jobba som forskare. Arrangör: RISE Research institutes of Sweden

Paleontologi och fossiler – Havsdrakarnas Hus

Fossiljaga precis som en riktig paleontolog i lummiga Kreapark. I en guldgruva av sand ges du möjlighet att gräva och vaska efter riktiga fossiler som är flera miljontals år gamla. Alla som gräver kommer garanterat hitta fossiler. Arrangör: Havsdrakarnas Hus

Kl. 14:00 – Virtuell resa ut i rymden – Kreativums planetarium Kreanova

Under resans gång kommer vi bland annat besöka Apollo- landningsplatserna på månen, genomföra en virtuell Marslandning och åka hela vägen tillbaka till Big Bang.
Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet, och hans team tar oss till platser i universum människan aldrig tidigare besökt. Kreativum visar sändningen från Visualiseringscenter C i Norrköping.

Kreativums egna aktiviteter

Kemilab: I experimentrummet kan du experimentera med kemi. Vi gör olika färgavtryck med surt och basiskt. På med en vit labrock och låt experimentet börja!

Flygplanstävling: Lär dig vika flygplan av tidningspapper. Se hur långt det flyger. Utmana varandra!


Temat för ForskarFredag 2022

Temat för årets ForskarFredag den 30 september 2022 är ”En friskare och bättre värld”.

Temat bygger på tesen att när vi tar hand om jorden tar vi hand om människan. Vad säger forskningen om hur vi våra val påverkar jorden men också hur klimatförändringarna påverkar vår hälsa. Hur ska vi förbereda oss i Europa för de som kommer att krävas på grund av klimatförändringar. Har forskningen svar på de utmaningar och förändringar som vi står inför.

Arrangörer

Kreativum Science Center arrangerar den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola (BTH). ForskarFredag nationellt samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Vid frågor om arrangemanget, kontakta klara.borstam@kreativum.se.