ForskarFredag

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

ForskarFredag på Kreativum

Fredagen den 27 september arrangerades ForskarFredag på Kreativum för 12:e året i rad. Det bjöds på föreläsningar, prova-på-stationer och mycket mera av nedanstående forskare. Till denna spännande dag bjöds gymnasieelever från Knut Hahn, Vägga och Nordenberg in.

Johan Hagelbäck berättade om AI och framtiden. Mattias Holmquist som är med och driver forskningsprojekt i Blekinge Arkipelag höll föredrag om hur de stöttar forskning för hållbar utveckling, bland annat om sjuk lax i Mörrumsån och och åtgärder mot algblomning i Östersjön.

Martin Boldt och Anton Borg presenterade ett forskningssamarbete med polisen där de använder artificiell intelligens för att analysera brottsplatsinformation för att identifiera brott som kan begåtts av samma gärningsperson. Mahwish Anwar pratade om hur digitaliseringen kan försvåra arbetet i hamnar.

Martin Lillqvist och Christoffer Karlsson höll en workshop där elever fick testa på att i realtid se en spelkaraktär få samma rörelsemönster som utövaren, framför en Kinect-kamera.

Kennet Henningsson visade på hur programmering kan fungera på ett enkelt sätt, deltagarna fick även möjlighet att prova på själva.

Jonas Svegland från institutionen för teknik och estetik på BTH i Karlshamn visade coola saker som de och deras studenter håller på med: 3D-scanning, 3D-printing, drönare, virtual reality och mixed reality.

Mer om ForskarFredag hittar du här

Särskilt tack

Vi på Kreativum vill rikta ett särskilt tack till Blekinge Tekniska Högskola för ett fint samarbete. Tack också till Elin och Mats Sandelius på Sandelius Kultur och Nöje för konferencierskap och coachning till forskarna. Vi tackar också utställande forskare som var på plats under ForskarFredag.

ForskarFredag 2020

ForskarFredag arrangeras den 25 september 2020.

Mer information om arrangemanget kommer längre fram.

Vid frågor om arrangemanget, kontakta linda.olsson@kreativum.se.