ForskarFredag

Den 30 september arrangerades ForskarFredag – Sveriges mest spridda vetenskapsfestival

ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Vi vill utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba som forskare. Vi vill ge unga nya förebilder och inspirera till högre utbildning och en forskarkarriär.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige. ForskarFredag arrangeras den sista fredagen i september. Årets evenemang kommer att arrangeras den 30 september, som en del av European Researchers’ Night.

Temat för ForskarFredag 2022

Temat för årets ForskarFredag den 30 september 2022 är ”En friskare och bättre värld”.

Temat bygger på tesen att när vi tar hand om jorden tar vi hand om människan. Vad säger forskningen om hur vi våra val påverkar jorden men också hur klimatförändringarna påverkar vår hälsa. Hur ska vi förbereda oss i Europa för de som kommer att krävas på grund av klimatförändringar. Har forskningen svar på de utmaningar och förändringar som vi står inför.

En forskare är en vanlig människa – med ett ovanligt spännande jobb!

Många spännande aktiviteter på Kreativum 2021

På Kreativum arrangerades massor av spännande aktiviteter och kuligheter under ForskarFredag!

 • Besök Kreativums Experimentverkstad!
  På flera platser i huset fick du skapa och vara kreativ. Klipp, bygg, klistra, limma, färglägg – låt fantasin flöda!
 • Bli en Elektrokompis!
  Våra vänner från Okatima hade med sig massor av spännande utrustning och material där du fick, genom spelslöjd och kreativt skapande, göra dina egna konstverk att med dig hem.
 • Testa på en annorlunda upplevelse på motorcykel – inomhus!
  Forskare från Blekinge Tekniska Högskola fanns på plats hela dagen och hade med sig en riktig motorcykel. Under tiden som du provsatt den – fick du uppleva en häftig och annorlunda upplevelse under tiden.
 • Lyssna på den unika föreläsningen ”Hårdrock och fossil – en udda men välsmakande häxbrygd”
  Du fick möjlighet att hänga med när professor Mats E. Eriksson, paleontolog vid Lunds universitet tog med dig på en vild, omtumlande resa där konst och musik mötte vetenskap.
 • Testa på att fossiljaga i vår park!
  Du fick testa på att fossiljaga med paleontolog Filip Lindgren från Havsdrakarnas hus och leta efter fantastiskt spännande och väldigt gamla fynd i den oerhört fossilrika sanden. Fynd som du kunde hitta var bland annat hajtänder, bläckfiskbitar och ostronskal från dinosauriernas tid.

Kreativum Science Center arrangerar den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola (BTH). ForskarFredag nationellt samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

2021 hade vi ett filmteam på plats som filmade och fotograferade. Det filmade material används på Kreativums sociala medier och hemsida samt på de andra arrangörers hemsida och sociala medier som medverkade under dagen.

Vid frågor om arrangemanget, kontakta klara.borstam@kreativum.se.