ForskarFredag och Forskar Grand Prix

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

ForskarFredag på Kreativum

Fredagen den 27 september arrangerades ForskarFredag på Kreativum för 12:e året i rad. Det bjöds på föreläsningar, prova-på-stationer och mycket mera av nedanstående forskare. Till denna spännande dag bjöds gymnasieelever från Knut Hahn, Vägga och Nordenberg in.

Johan Hagelbäck berättade om AI och framtiden. Mattias Holmquist som är med och driver forskningsprojekt i Blekinge Arkipelag höll föredrag om hur de stöttar forskning för hållbar utveckling, bland annat om sjuk lax i Mörrumsån och och åtgärder mot algblomning i Östersjön.

Martin Boldt och Anton Borg presenterade ett forskningssamarbete med polisen där de använder artificiell intelligens för att analysera brottsplatsinformation för att identifiera brott som kan begåtts av samma gärningsperson. Mahwish Anwar pratade om hur digitaliseringen kan försvåra arbetet i hamnar.

Martin Lillqvist och Christoffer Karlsson höll en workshop där elever fick testa på att i realtid se en spelkaraktär få samma rörelsemönster som utövaren, framför en Kinect-kamera.

Kennet Henningsson visade på hur programmering kan fungera på ett enkelt sätt, deltagarna fick även möjlighet att prova på själva.

Jonas Svegland från institutionen för teknik och estetik på BTH i Karlshamn visade coola saker som de och deras studenter håller på med: 3D-scanning, 3D-printing, drönare, virtual reality och mixed reality.

Mer om ForskarFredag hittar du här

Forskar Grand Prix

Under dagen arrangerades också Forskar Grand Prix – Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. De tävlande forskarna skulle presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter. Besökare fick vara med och rösta, tillsammans med en utsedd jury. I år bestod juryn av:

  • Ola Rydberg, regissör och pedagog på Teatersmedjan Karlshamn
  • Leila Rudelius, kommunikatör på Karlshamns kommun och fd. journalist
  • Lina Nilsson, universitetslektor, Linnéuniversitetet

Vinnare Forskar Grand Prix 2019
Vinnaren blev Jesko Schulte, doktorand på Blekinge Tekniska Högskola – I sin forskning undersöker han hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor, det vill säga både sociala och miljömässiga aspekter, på ett strategiskt sätt. Han var tydlig med sitt budskap till publiken, alla kan göra skillnad genom att välja vad och var man handlar.

Läs mer om Forskar Grand Prix här

Kreativum invigde rymdutställning

Under eftermiddagen fortsatte vi i rymdens och forskarnas tecken. Besökare fick träffa forskare på plats och ta del av deras spännande forskare. Besökarna fick vara med att räkna stjärnor på himlen i massexperimentet Stjärnförsöket, bli astronaut för en dag, designa sin egen rymdhjälm och ta sig vidare in i den sprillans nya rymdavdelning. Dessutom fick alla som ville, testa på att uppleva rymden i vår VR-värld, en riktigt hisnande upplevelse.

Särskilt tack

Vi på Kreativum vill rikta ett särskilt tack till Blekinge Tekniska Högskola för ett fint samarbete. Tack också till Elin och Mats Sandelius på Sandelius Kultur och Nöje för konferencierskap och coachning till forskarna. Vi tackar också utställande forskare som var på plats under ForskarFredag.

ForskarFredag 2020

ForskarFredag arrangeras den 25 september 2020.

Mer information om arrangemanget kommer längre fram.

Vid frågor om arrangemanget, kontakta linda.olsson@kreativum.se.