Kemins Dag

Den 21 oktober firar vi Kemins Dag på Kreativum

Kemins Dag är ett årligt återkommande arrangemang med mål att väcka och sprida intresse för kemi hos unga. Varje år är det ett nytt tema. Kemins Dag firas i hela landet med hjälp av materialpaket som innehåller roliga och pedagogiska experiment, lärar- och elevinstruktion.

Fredagen den 21 oktober firar vi Kemins dag på Kreativum tillsammans med Ikems materialpaket och en unik filmupplevelse i Kreanova. Årets tema är plaståtervinning och vi kommer att göra experiment tillsammans där vi bland annat genomför mekanisk återvinning av plast.

I Kreanova kommer vi att visa filmen Det förtrollade korallrevet som fokuserar på plast i havet utifrån djurens perspektiv. Filmen är gratis för våra besökare och börjar klockan 15. Trailer på filmen hittar du här.


Kemins dag är uppdelad i två delar – för elever på förmiddagen och för allmänheten på eftermiddagen.

Förmiddag – för elever

På förmiddagen kommer årskurs 5 från Bodestorpsskolan i Karlshamn till Kreativum för att fira Kemins Dag med oss. Årets tema är plaståtervinning och vi kommer att göra experiment tillsammans där vi bland annat genomför mekanisk återvinning av plast.

Eleverna kommer dessutom få fundera och diskutera plast utifrån de globala målen vid Kreativums plastutställning. Vi kommer även att titta på filmen ”Det förtrollade korallrevet”, som fokuserar på plast i havet från djurens perspektiv. En spännande förmiddag med plaståtervinning i fokus.


Eftermiddag – för allmänheten

Öppet för allmänheten på eftermiddag

Under eftermiddagen har vi öppet som vanligt på Kreativum. Vi firar Kemins Dag med våra besökare genom att ha öppet i vårt Experimentrum där vi tillsammans gör experiment och lär oss mer om kemi och plaståtervinning.

Klockan 15 visas filmen Det förtrollade korallrevet i domebiografen Kreanova. Filmen är gratis vid köp av entrébiljett. Passa på och se den!

Kreativums ordinarie prova-på-utställning är öppen och tillgänglig för att den som söker ytterligare upptäckarglädje.


Information om Kemins Dag

Vill du veta mer om Kemins Dag? Läs här.

Bakom Kemins Dag står IKEM, Kemilärarnas Resurscentrum, Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.