Människan

Människan

I Människans sinnen får du som besökare möjlighet att testa dina sinnen. Du kan testa din precision och prova att rita dig igenom den spegelvända labyrinten – inte så lätt som man kan tro!

Lukt

I luktorgeln kan du testa ditt luktsinne. Kan du känna igen dofterna?

Hörsel

Du kan testa röstförvrängaren, leka med magisk musik, göra musik på Thereminen eller se en luftvåg. Testa att skapa musik med olika puckar på musikbordet. Kombinera färg och ljud i den virtuella målarupplevelsen ”Synaesthetica” eller testa ljud-VR där du tar dig runt och upplev en virtuell ljudmiljö, där du rör dig från skog till strand och ut på öppet hav. Du kan till och med ”doppa” huvudet och höra under ytan.

Känsel

Stick in handen i känsellådan, om du vågar. Vad har vi lagt i den? Att avgöra om något är varmt eller kallt är inte det enklaste. Känner du snabbt är det lätt att förvirra känselnerverna. Testa att sitta på fakirstolarna med en massa spikar att sitta på. Läskigt, men det gör inte ont.

Syn

Ditt öga är en fantastiskt funktionell del av kroppen. Går det att lura? Med ljus, skuggor och färger kan du leka med ögats funktion och skapa spännande synvillor. Sätt dig mitt emot en kompis och testa ansiktsmixen, där era båda ansikten blir ett. Kan locka till många skratt. Roliga speglar finns det också. Vilken föredrar du?

Smak

Har du tänkt på hur fiffig din tunga är egentligen? Du kan känna fem smaker: sött, salt, surt, beskt och umami. På tungan finns smaklökar som innehåller smakceller. De skickar nervsignaler genom smaknerver till hjärnan.

Utforska din egen reaktionsförmåga i någon av reaktionsstationerna. Reaktionsväggen ger dig möjlighet att utmana dina vänner eller dig själv i uppfattningsförmåga och snabbhet.

Testa din reaktionsförmåga

Testa din reaktionsförmåga i Re-action. Hur många stavar kan du fånga? Eller varför inte mäta din reaktion i reaktionsmätaren? Utmana någon och se vem som är snabbast!