Unga Forskare

Välkommen till Utställningen Unga Forskare på Kreativum Science Center i Karlshamn torsdagen den 7 mars 2019.

Utställningen är en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm 27-29 mars.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasister. På semifinalen på Kreativum i Karlshamn tävlar 68 gymnasieelever med sina projektarbeten. De har chans att vinna stipendier och kvalificera sig till finalen, där bland annat Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga, utses. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kr.

Bland de tävlande i Karlshamn finns elever som mätt radioaktivitet i livsmedel, undersökt testpersoners genetiska ursprung, granskat kommuners åtgärder vid en eventuell vattenkris och byggt om en vanlig webbkamera till partikeldetektor. Projekten ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury.

Utställningen är öppen för allmänheten och gymnasieklasser bjuds in för att få kunskaper, inspiration och projektidéer.

– Det är glädjande att intresset för vetenskap och forskning är så stort bland Blekinges ungdomar, och att så många skolor ser vikten av att uppmuntra detta. Ungdomarna som deltar i Utställningen Unga Forskare är modiga, kreativa och nytänkande, och vi vill ge dem förutsättningar för att det ska få blomma ut. De är den generation som kommer att lösa framtidens samhällsutmaningar, säger Jonathan Jilg, projektledare för Utställningen Unga Forskare 2019.

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlar 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm den 27-29 mars. Utöver deltagarna besöker ett stort antal skolklasser Utställningen varje år för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 40 medlemsföreningar som organiserar 4 300 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

Inspirationsdag för gymnasieelever årskurs 2

I samband med utställningen Unga Forskare erbjuder vi en inspirationsdag för gymnasieelever årskurs 2 den 6 mars. Besöket vara cirka 2 timmar. Eleverna får ta del av de utställande elevernas projekt (årskurs 3) och möta forskare som föreläser om hur det är att vara forskare. Inspirationsdagen är avgiftsfritt, och man måste anmäla eleverna (anmälan är stängd för 2019 års utställning).

Vinnare 2018

Palmoljeindustrin – Alicea Spjälkeby

Drömmen om det ekologiska lantbruket – Maud Stauche

Arsenik i ris – Minna Dahlberg

Kroppsliga effekter vid konsumtion av torkade fikon dränkta i olivolja – Ahlam Hassoun

Att skapa mattegenier – hur man lär ut matematik på bästa sätt baserat på vetenskap – Ellen Andersson och Emma Hedsten

Vinnaren av det bästa vattenprojektet på utställningen Unga forskare i Karlshamn är Benjamin Sturek med projektet ”Sanering av gifter i vår miljö”.

Publikens pris vanns av Oliver Eriksson, Teo Carlelycke och Dante Jacobsson med projektet ”Framtagning av det ultimata betet”.