Robocup Junior

Robocup Junior är en tävling för att öka intresset för teknik

Regional deltävling i Robocup Junior genomförs på Kreativum torsdagen den 25 januari 2024.

RoboCup Junior är en robottävling där ungdomar tävlar i konstruktion och programmering av robotar. Tävlingen är en tekniktävling för ungdomar till och med 19 år. Syftet med RoboCup Junior är att öka intresset för teknik, men också att samarbeta i ett team för att lösa problem, en försmak på arbetsmetoder och förutsättningar som senare möter våra ungdomar i arbetslivet.

– I Robocup Junior handlar det mycket om samarbete och att dela med sig av hur andra har löst ett problem. Det är kul att se hur elever från olika skolor samarbetar och hittar kreativa lösningar tillsammans.

säger David Samuelsson, projektledare för Robocup Junior på Kreativum.

Om Evenemanget

Så här går tävlingen till

På plats finns en övningsbana och två tävlingsbanor. På övningsbanan kan robotarna testköras innan det är dags att ta sig an tävlingsbanan.

På deltävlingen på Kreativum tävlar deltagarna i tävlingsgrenen Rescue Line. Då ska roboten med hjälp av linjeföljning hitta och rädda skadade människor i ett uppbyggt katastrofområde. Roboten kommer att stöta på svårigheter och hinder som deltagaren vet i förväg, men inte i vilken ordning. Varje avklarad svårighet ger poäng.

Tävlingens domare bedömer hur många av banans problem och hinder som varje robot klarar av. Ju fler problem eller hinder som roboten löser, desto fler poäng samlar den.

Tävlingsgrenar

OnStage
I tävlingsgrenen OnStage ska deltagarna utföra ett scennummer med sin robot. Det kan vara en dans eller en kort teaterpjäs. I denna tävlingsgren läggs stor vikt på kreativitet och fantasi. En helhetsbedömning av uppträdandet görs av en jury.

Rescue Line
I tävlingsgrenen Rescue Line ska roboten med hjälp av linjeföljning hitta och rädda skadade människor i ett uppbyggt katastrofområde. Roboten kommer att stöta på svårigheter och hinder som deltagaren vet i förväg, men inte i vilken ordning. Varje avklarad svårighet ger poäng.

Rescue Maze
I tävlingsgrenen Rescue Maze ska roboten leta sig fram genom en labyrint och hitta och markera skadade, värmeutstrålande offer. När labyrinten är genom sökt ska roboten ta sig ut igen så fort som möjligt.

Annat att tänka på

Det finns vissa regler för hur robotarna får se ut (mått etc.), men inom dessa regler finns full frihet att utforma och konstruera roboten som man vill. Därför är det bra om de deltagande lagen kan arbeta med en och samma robot under hela arbetet. RoboCup Junior riktar sig till elever i årskurs 6-9 samt gymnasiet (maxålder 19 år).

Samarbete

RoboCup Junior genomförs i samarbete med: Uniper, Okatima och Kreativum.

Kontaktperson på Kreativum Science Center
David Samuelsson
Telefon: 0454 – 56 39 60