Unga Forskare

Torsdagen den 27 februari 2020 är det dags för årets seminfinal i Unga Forskare på Kreativum.

Unga Forskare går vidare till finalen på Tekniska museet i Stockholm

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3. På semifinalen på Kreativum den 27 mars tävlade 55 gymnasieelever med 25 projektarbeten, med chans att kvalificera sig till finalen på Tekniska museet i Stockholm. Under finalen utses även Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kr.

Projekten ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury. Projekten bedöms på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation. 

Vinnande projektarbeten

Fyra projekt går vidare till finalen på Tekniska museet i Stockholm den 31 mars–2 april. Vinnarna är:

 • Erika Eriksson med projektet “Växtplankton och tiamin”
 • Ellen Gunnarsson med projektet “Hur prestationsförmågan ändras under menstruationscykeln”
 • Kacper Morawiec och Leen Alshraydeh med projektet “Metabolisk manipulation för en ökad produktion av vaxestrar i tobaksplantor”
 • Elin Tinnert med projektet “Mymar – Insekter du förmodligen inte visste fanns”

Vinnare av Vattenpriset

Vattenpriset ges ut av Stockholm International Water Institute (SIWI). Vinnaren är:

 • Sokeina Abbas med projektet “Dricksvattnets hårdhet runt om i Sverige”

Publikens pris

Publikens pris röstas fram av besökarna. Vinnaren är:

 • Anton Janicke, Cecilia Sandin, Ludvig Runesson och Tim Larsson med projektet “Pannkaksmaskinen”.

Jury

Juryn avgör vilka projekt som ska vinna priser och finalplatser. Juryn består av:

 • Emilie Lundius från Södra Cell Mörrum
 • Mats Ericson från Lysmask
 • Stefan Petersson och Mats-Ola Landbris från BTH – Blekinge Tekniska Högskola
 • Karin Bringsarve och Terese Bergecliff från AAK
 • Felicia Philipsson från Volvo Cars Body Components Olofström
 • Andreas Holmberg från Kreativum Science Center

Sponsring

Sparbanken i Karlshamn sponsrade med vinstpengar till finalisterna.

Projekten ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury. Projekten bedöms på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation. 

Läs mer: www.ungaforskare.se/utstallningen/karlshamn 

Kontaktperson på Kreativum
Ingegerd Åberg
Kreativum Science Center
0454 – 56 39 62
ingegerd.aberg@kreativum.se 

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. De 55 bästa projekten från hela landet går vidare från de åtta semifinalerna till finalen som hålls på Tekniska museet i Stockholm den 31 mars – 2 april 2020. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare, som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 40 medlemsföreningar som organiserar 4 300 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

Inspirationsdag för gymnasieelever årskurs 2 den 26 februari

Onsdagen den 26 februari (dagen innan semifinalen) genomför Kreativum vår traditionella inspirationsdag för gymnasieelever i årskurs 2.

Syftet med inspirationsdagen är att elever i årskurs 2 ska bli taggade att vilja delta och ställa ut kommande år. Eleverna får ta del av de utställande elevernas projekt (årskurs 3:or). De får även lyssna på forskare som föreläser om hur det kom sig att de blev forskare och varför de valde det området de forskar i idag. Besöket vara cirka 2 timmar. Inspirationsdagen är avgiftsfritt, och man måste anmäla eleverna.