Unga Forskare

Torsdagen den 27 februari 2020 är det dags för årets seminfinal i Unga Forskare på Kreativum.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är en möjlighet för eleverna att ta sitt projekt ett steg längre.

Elevernas projekt ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury. Utställningen är öppen för allmänheten och gymnasieklasser bjuds in för att få kunskaper, inspiration och projektidéer.

Gymnasieeleven anmäler sitt projekt (det behöver inte vara färdigt) eller en sammanfattning av projektet genom att ladda upp det på Unga Forskares hemsida. Projektet bedöms av Unga Forskares jury och alla får feedback på sina projekt. De mest lovande projekten går vidare till semifinal.

På semifinalen på Kreativum i Karlshamn tävlar gymnasieelever med sina projektarbeten. Den 26-27 februari får gymnasieeleverna ställa ut sina projektarbeten i varsin monter och presentera det för allmänheten och klasser som kommer och besöker.

Efter semifinalen utses 55 projekt sammanlagt i Sverige som går vidare till finalen i Stockholm. Förutom Kreativum i Karlshamn är det Luleå, Malmö, Lund, Stockholm, Södertälje, Borlänge och Göteborg som anordnar semifinaler. De har chans att vinna stipendier och kvalificera sig till finalen, där bland annat Sveriges Unga Forskningslandslag utses. Forskningslandslaget är Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kr.

Utställningen är en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm 30 mars – 2 april.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasister. På semifinalen på Kreativum i Karlshamn tävlar 68 gymnasieelever med sina projektarbeten. De har chans att vinna stipendier och kvalificera sig till finalen, där bland annat Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga, utses. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kr.

Elevernas projekt ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury. Utställningen är öppen för allmänheten och gymnasieklasser bjuds in för att få kunskaper, inspiration och projektidéer.

Öppet för allmänheten
Allmänheten är välkommen att ta del av utställningen:
Torsdagen den 27 februari
Kl. 9.30-12.00 och 13.00-15.00

OBS! Anläggningen och restaurangen är INTE öppen!

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlar 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm den 27-29 mars. Utöver deltagarna besöker ett stort antal skolklasser Utställningen varje år för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 40 medlemsföreningar som organiserar 4 300 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

Inspirationsdag för gymnasieelever årskurs 2 den 26 februari

Onsdagen den 26 februari (dagen innan semifinalen) genomför Kreativum vår traditionella inspirationsdag för gymnasieelever i årskurs 2.

Syftet med inspirationsdagen är att elever i årskurs 2 ska bli taggade att vilja delta och ställa ut kommande år. Eleverna får ta del av de utställande elevernas projekt (årskurs 3:or). De får även lyssna på forskare som föreläser om hur det kom sig att de blev forskare och varför de valde det området de forskar i idag. Besöket vara cirka 2 timmar. Inspirationsdagen är avgiftsfritt, och man måste anmäla eleverna.

Anmälan till Inspirationsdag

Vinnare 2019

Projekten som deltog i 2019 års final i Stockholm:

Arbetsmiljöns påverkan på hörseln

Dominoraders fallhastighet

Gift med tygindustrin

Kan Titanic och hackad lök påverka saltstrukturen i dina tårar

P-pillers påverkan på den psykiska hälsan

Raketers aerodynamik, drivmedel och konstruktion

Mikroplast i våra vatten

”Bästa vattenprojekt” tilldelades projektet ”Gift med tygindustrin

”Publikens pris” tilldelades ”Olika faktorers påverkan på pulsen under sömn