Unga Forskare

Anmälan till Utställningen Unga Forskare 2021 öppnar i januari.

Rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3. Gymnasieeleverna tävlar med sina projektarbeten i en semifinal, med chans att kvalificera sig till finalen på Tekniska museet i Stockholm. Under finalen utses även Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kr.

Projekten ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury. Projekten bedöms på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation. 

Vinnande projektarbeten 2020

Dessa fyra projekt gick vidare till finalen, som med anledning av coronaviruset skedde online istället för på Tekniska museet i Stockholm:

 • Erika Eriksson med projektet “Växtplankton och tiamin”
 • Ellen Gunnarsson med projektet “Hur prestationsförmågan ändras under menstruationscykeln”
 • Kacper Morawiec och Leen Alshraydeh med projektet “Metabolisk manipulation för en ökad produktion av vaxestrar i tobaksplantor”
 • Elin Tinnert med projektet “Mymar – Insekter du förmodligen inte visste fanns”

Vinnare av Vattenpriset 2020

Vattenpriset ges ut av Stockholm International Water Institute (SIWI). Vinnaren var:

 • Sokeina Abbas med projektet “Dricksvattnets hårdhet runt om i Sverige”

Publikens pris 2020

Publikens pris som röstades fram av besökarna:

 • Anton Janicke, Cecilia Sandin, Ludvig Runesson och Tim Larsson med projektet “Pannkaksmaskinen”.

Jury 2020

Juryn som avgjorde vilka projekt som skulle gå vidare till finalen bestod av:

 • Emilie Lundius från Södra Cell Mörrum
 • Mats Ericson från Lysmask
 • Stefan Petersson och Mats-Ola Landbris från BTH – Blekinge Tekniska Högskola
 • Karin Bringsarve och Terese Bergecliff från AAK
 • Felicia Philipsson från Volvo Cars Body Components Olofström
 • Andreas Holmberg från Kreativum Science Center

Sponsring

Sparbanken i Karlshamn sponsrade med vinstpengar till finalisterna.

Projekten ställdes ut i montrar på en utställning och bedömdes av en forskarjury. Projekten bedömdes på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation. 

Läs mer: www.ungaforskare.se/utstallningen 

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. De 55 bästa projekten från hela landet går vidare från de åtta semifinalerna till finalen som hålls på Tekniska museet i Stockholm den 31 mars – 2 april 2020. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare, som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 40 medlemsföreningar som organiserar 4 300 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

Inspirationsdag för gymnasieelever årskurs 2

Inspirationsdag för gymnasieelever i årskurs 2

Syftet med inspirationsdagen är att elever i årskurs 2 ska bli taggade att vilja delta och ställa ut kommande år. Eleverna får ta del av de utställande elevernas projekt (årskurs 3:or). De får även lyssna på forskare som föreläser om hur det kom sig att de blev forskare och varför de valde det området de forskar i idag. Besöket vara cirka 2 timmar. Inspirationsdagen är avgiftsfritt, och man måste anmäla eleverna.