Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare 2022 planeras att genomföras fysiskt på Kreativum.

Anmälan till Utställningen Unga Forskare 2022 är öppen mellan 7 januari till 7 februari 2022.

Rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3. Gymnasieeleverna tävlar med sina projektarbeten i en semifinal, med chans att kvalificera sig till finalen som går av stapeln den 4 – 7 april 2022. Under finalen utses även Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kronor.

Utställningen 2022 planeras att genomföras fysiskt. Unga Forskare erbjuder jurymöten, sociala aktiviteter, projektutställning, inspiration för framtida studier och arbetsliv genom möten med universitet samt öppna föreläsningar och öppet för alla från hela Sverige. Föreläsningsprogram kommer att publiceras på Unga Forskares hemsida Utställningen Unga Forskare längre fram. Projekten bedöms på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation.

Vem kan delta?

Alla kan delta! Alla projekt med koppling till naturvetenskap, teknik eller matematik är välkomna – Unga Forskare har inga inträdeskrav och eleven behöver inte ha kommit fram till ett särskilt resultat. Det enda som krävs är att eleven är intresserad, nyfiken och vill lyckas med sitt projekt!

Anmälan

Eleven anmäler sig genom att ladda upp sitt projekt på Unga Forskares hemsida (det behöver inte vara färdigt), eller en sammanfattning. Anmälan är öppen 7 januari –7 februari 2022. Alla projekt bedöms av en jury. Eleven får feedback tillbaka på sitt projekt. Många av projekten går vidare till semifinal.

Seminfinaler

Semifinalerna pågår 3 – 8 mars 2022. För Karlshamn arrangeras semifinalen den 3 mars 2022. I semifinalen får eleven visa sitt projekt för den regionala juryn samt ta del av Unga Forskares exklusiva träningspass där eleven lär sig presentationsteknik och att pitcha sitt projekt. På semifinalen delas priser och finalplatser ut.

Du hittar en sammanställning av Unga Forskares informationsblad som PDF här: Informationsblad Unga Forskare


Vinnare 2021

Vinnande projektarbeten 2021

Totalt 58 gymnasieelever deltog i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare Karlshamn. En av dem var Liv Nilsson Rapping som gjort ett projekt om textiliers olika miljöpåverkan. Semifinalen i Karlshamn var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. På semifinalen i Karlshamn, som arrangerades i samarbete med Kreativum, tävlade 58 elever med sina projektarbeten.

Liv Nilsson Rapping från Vägga gymnasium i Karlshamn tävlade med ett projekt som undersökt olika textilmaterials fördelar respektive nackdelar på bland annat miljön. Liv har jämfört bomullstyg med Lyocell, som framställs av cellulosa, ur ett miljö-, kvalitets- och ekonomiskt perspektiv. Klädindustrin står för stora mängder utsläpp i världen och Liv hoppas kunna bidra med kunskap kring om materialval kan minska påverkan på miljön.

– Jag är intresserad av mode och miljö och funderade hur jag kan kombinera detta med varandra. Jag är genuint intresserad av resultatet på den här frågan då många företag marknadsför sig som miljövänliga idag, säger Liv Nilsson Rapping.

Projektet tog Liv till final där hon fick tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar. Finalen ägde rum i en digital, öppen monterutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen mellan 22–29 mars 2021.


Finalister Utställningen Unga Forskare Karlshamn
 • Alexander Berntsson
  Jämförelse av datainsamlingsmetoder och problemuppställningar för en självstyrd bil

 • Alice Asmundsson och Sofia Karlsson
  Kemisk analys av textilfärgning

 • Charlie Ehinger
  Prevalence of Microplastics in Rainwater and Tap Water in Stockholm

 • Emelie Lindgren, Josefine Aronsson och Therese Johannesson
  Kompostkriget

 • Liv Nilsson Rapping
  Bomull och lyocell – En jämförelsestudie mellan bomull och lyocell ur ett miljö-, ekonomiskt- och kvalitetsperspektiv.


Vinnare av Vattenpriset 2021

Vattenpriset ges ut av Stockholm International Water Institute (SIWI).

 • Pris för bästa vattenprojekt gick till Fanny Lagergren och Maja Nilsson
  Nostoc Pruniforme.


Jury 2021

Juryn som avgjorde vilka projekt som skulle gå vidare till finalen bestod av:


Ett särskilt tack

Vi vill rikta ett särskilt tack till Sparbanken i Karlshamn som sponsrar med vinstpengar till finalisterna.

Projekten presenterades digitalt och bedömdes av en jury. Projekten bedömdes på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation.

Läs mer: www.ungaforskare.se/utstallningen 


Kontaktperson på Kreativum Science Center

Linda Olsson
Telefon: 0454 – 56 39 76, 0728 – 84 99 77
Epost: linda.olsson@kreativum.se 


Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. De 55 bästa projekten från hela landet går vidare från de åtta semifinalerna till finalen. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare, som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 40 medlemsföreningar som organiserar 4 300 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se