Unga forskare

Rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3

Karlshamns semifinal i Utställningen Unga Forskare 2024 genomförs på Kreativum torsdagen den 29 februari 2024.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3. Gymnasieeleverna tävlar med sina projektarbeten i en semifinal, med chans att kvalificera sig till den nationella finalen i mars 2024. Under finalen utses även Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kronor.

Unga Forskare erbjuder jurymöten, sociala aktiviteter, projektutställning, inspiration för framtida studier och arbetsliv genom möten med universitet samt öppna föreläsningar och öppet för alla från hela Sverige. Föreläsningsprogram kommer att publiceras på Unga Forskares hemsida Utställningen Unga Forskare längre fram. Projekten bedöms på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation.

Om Evenemanget

Vem kan delta?

Alla kan delta! Alla projekt med koppling till naturvetenskap, teknik eller matematik är välkomna – Unga Forskare har inga inträdeskrav och eleven behöver inte ha kommit fram till ett särskilt resultat. Det enda som krävs är att eleven är intresserad, nyfiken och vill lyckas med sitt projekt!

Anmälan

Eleven anmäler sig genom att ladda upp sitt projekt på Unga Forskares hemsida (det behöver inte vara färdigt), eller en sammanfattning. Alla projekt bedöms av en jury. Eleven får feedback tillbaka på sitt projekt. Många av projekten går vidare till semifinal.

Semifinaler

För Karlshamn arrangeras semifinalen den 29 februari 2024. I semifinalen får eleven visa sitt projekt för den regionala juryn samt ta del av Unga Forskares exklusiva träningspass där eleven lär sig presentationsteknik och att pitcha sitt projekt. På semifinalen delas priser och finalplatser ut.

 

Kontaktperson på Kreativum Science Center
Linda Olsson
Telefon: 0454 – 56 39 76
E.post: linda.olsson@kreativum.se