Unga forskare

Rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3

Karlshamns semifinal i Utställningen Unga Forskare 2024 genomförs på Kreativum torsdagen den 29 februari 2024.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever i årskurs 3. Gymnasieeleverna tävlar med sina projektarbeten i en semifinal, med chans att kvalificera sig till den nationella finalen i april 2024. Under finalen utses även Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kronor.

Unga Forskare erbjuder jurymöten, sociala aktiviteter, projektutställning, inspiration för framtida studier och arbetsliv genom möten med universitet samt öppna föreläsningar och öppet för alla från hela Sverige. Föreläsningsprogram kommer att publiceras på Unga Forskares hemsida Utställningen Unga Forskare längre fram. Projekten bedöms på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation.

Extraroligt att tidigare utställaren Michael Axenhus besöker Kreativum – idag forskare på KI i Stockholm! 

I år gästas utställarna under semifinalen i Karlshamn av Michael Axenhus. Han var med och tävlade i semifinalen i Karlshamn 2012, vilken han vann. Vidare i riksfinalen, vann han även där. Idag är han 30 år och är läkare samt har disputerat på Karolinska Institutet i Stockholm.

Michael kommer att hålla en inspirationsföreläsning för eleverna om hans resa från Unga Forskare i Karlshamn och hur hans deltagande blev starten som forskare för honom.

Om Evenemanget

Vem kan delta?

Alla elever som går på gymnasiet och gör ett vetenskapligt projekt med koppling naturvetenskap, teknik och matematik är välkomna att delta! Unga Forskare har inga inträdeskrav och eleven behöver inte ha kommit fram till ett särskilt resultat. Det enda som krävs är att eleven är intresserad, nyfiken och vill lyckas med sitt projekt!

Vad får eleverna ut av att delta? De får:

  • Konstruktiv feedback från forskare innan de lämnar in arbetet till skolan.
  • Stöd genom hela processen med mallar, checklistor och verktyg för att lyckas och bli klar i tid.
  • Möjlighet att träffa andra engagerade elever.
  • En brygga till högskola och arbetsliv.
  • Chans att vinna priser och stipendier till ett sammanlagt värde på hela 500 000 kronor!

Anmälan

Eleven anmäler sig genom att ladda upp sitt projekt på Unga Forskares hemsida (det behöver inte vara färdigt), eller en sammanfattning. Alla projekt bedöms av en jury. Eleven får feedback tillbaka på sitt projekt. Många av projekten går vidare till semifinal.

Anmälan är öppen 6 januari till 6 februari 2024. 

Alla projekt är välkomna – oavsett nivå och svårighetsgrad.

Semifinaler

För Karlshamn arrangeras semifinalen den 29 februari 2024. I semifinalen får eleven visa sitt projekt för den regionala juryn samt ta del av Unga Forskares exklusiva träningspass där eleven lär sig presentationsteknik och att pitcha sitt projekt. På semifinalen delas priser och finalplatser ut.

Mer information om hur semifinalen går till (länk till Unga Forskare)

Boka in skolbesök för mer info om Utställningen!

Gör en intresseanmälan via detta formulär för att få besök hos din klass av en skolambassadör från Unga Forskare som berättar mer om Utställningen Unga Forskare.

Kicka igång gymnasiearbetet med årskurs 2 på gymnasiet och besök en semifinal eller finalutställningen!

Letar dina elever projektidéer eller inspiration och stöd till sina projekt? Besök någon av våra åtta semifinaler 29 februari – 7 mars 2024 eller finalutställningen i Södertälje 10 april och se vad andra elever gjort och hur de gått tillväga.

Info om semifinalen i Karlshamn 29 februari: ungaforskare.se/karlshamn/

Info om finalens fysiska och digitala utställning: ungaforskare.se/om-finalen/

Kontaktperson på Kreativum Science Center

Linda Olsson
Telefon: 0454 – 56 39 76
E.post: linda.olsson@kreativum.se