Tack till alla som uppmärksammat oss!

Stort och varmt tack!

Hur ska vi sammanfatta den fantastiska jubileumsvecka som precis har passerat?

Vi vill börja med att rikta ett stort och varmt tack till alla som på olika sätt har uppmärksammat att Kreativum fyller 25 år i år. Vi är oerhört glada och tacksamma för er alla!

Onsdag 8 maj – inbjudna gäster

Vårt firande inleddes under onsdagen den 8 maj då vi dagen till ära hade bjudit in ett flertal gäster som medverkat under de 25 år som gått. Vi är så tacksamma för den fina uppvaktningen, de fina presenterna och de fina tal som hölls under onsdagen.

Jonas Knutsson, VD på Kreativum, inledde med ett känslomässigt tal med hyllning till nuvarande och tidigare medarbetare, till initiativtagare, eldsjälar, styrelser och VD:ar. Han uttryckte även tacksamhet till våra samarbetspartners och alla skolelever, pedagoger, besökare och företag, organisationer och alla andra som på ett eller annat sätt varit delaktiga i Kreativums första 25 år.

Därefter höll Ulrica Messing, Blekinges landshövding, ett starkt tal om vikten av att samarbeta och skapa ett större värde tillsammans. Genom nyfikenhet, öppenhet och förmåga att väcka vetgirigheten hos våra barn och unga, har vi möjligheten att tända gnistan hos andra och skapa ett långsiktigt engagemang. Vi behöver bli fler stolta Blekingebor för att trygga kompetensförsörjningen i länet.

Peter Enckell, initiativtagare till Kreativum Science Center, berättade målande om resan från idé till att Kreativum blev ett färdigt science center. Kärnan i hans tal var att väcka barn och ungas intresse för teknik och naturvetenskap, som alltjämt är Kreativums ledord.

Elizabeth Evertsson från Volvo Cars i Olofström höll ett fint tal om hur viktigt det är att skapa nyfikenhet kring teknik och naturvetenskap för unga och ungdomar, som görs genom att lära, leka och inspirera. Genom vårt gemensamma arbete skapar vi förutsättningar för att fler ska bli intresserade av teknik och naturvetenskap.

Björn Magnusson från Karlshamnsverket och Uniper förmedlade vikten av att samarbeta. Han berättade om Unipers och Kreativums gemensamma arbete med den årliga energiveckan för åttondeklassare, ett fint samarbete där vi tillsammans pratar om, räknar på och diskuterar energi. Allt för att skapa ett intresse för matematik, teknik och energi.

Mats Persson från Marinmuseum berättade om hur viktigt det är med att det finns kunskapsdrivande platser och institutioner som man kan lita på. Genom sitt beröm “ni inspirerar oss andra och väcker lusten att lära och ni gör det förbaskat bra dessutom” uttryckte han även betydelsen av att Blekinge behöver bra besöksmål, vilket både Marinmuseum och Kreativum är.

Torsdag 9 maj till lördag 11 maj – jubileumsöppet för alla

Jubileumsfirandet fortsatte med jubileumsöppet för besökare under torsdagen som pågick till lördagen. Entrépriset var reducerat, och både butiken och caféet bjöd på fina erbjudanden.

Lagom till jubileumsöppet var det även säsongspremiär för Kreapark, Kreativums utomhuspark, med flera nya upptäckarstationer. Jubileumsöppet innehöll även en bubblig show med såpbubblor och eld, samt en live-stjärnvisning där en av Kreativums pedagoger tog besökarna med på en spännande tur ut i rymden i Krenova, Kreativums domebiograf.

Det var även premiär för vår samarbetspartner VMAB:s nya sopsorteringsspel – hur man blir en äkta miljöhjälte. Det fanns även en avfallstrappa med pussel för att kunna ta steg mot att minska sitt eget avtryck på miljön. Vår samarbetspartner Saab var på plats och visade en ubåtsmodell. Det fanns även möjlighet att ta en digital rundvandring i deras båtar och fartyg.

Vi är så glada att så många intresserade, glada och nyfikna besökare var på plats och firade med oss under dessa tre dagar!

Nu fortsätter resan framåt

Vi kommer att fortsätta lyfta fram händelser som hänt under åren och vad som är på gång framöver. Med gemensamma krafter ser vi till att Kreativum fortsätter spela roll för kompetensförsörjningen, för företagen och för alla arbetsgivare, för elever och pedagoger, våra besökare och för varenda Blekingebo. I ytterligare 25 år.

Ett varmt tack från oss alla på Kreativum!

Bilder från jubileumsfirandet

Klicka på pilen på höger sida för att se fler bilder i bildspelet.

Bilder från jubileumsfirandet nedan är tagna av Kreativum, VMAB samt Saab.