Vinnare av 2023 års Kreativumpris – Helena Hakulinen

Vinnare av 2023 års Kreativumpris – Helena Hakulinen

Torsdagen den 1 juni begav sig Kreativum till ett soligt Olofström för att dela ut 2023 års Kreativumpris. Årets pristagare heter Helena Hakulinen på Brännaregårdens förskola i Olofström. Stort grattis!

Att få komma ut till skolan där pedagogen arbetar och överraska med detta pris tillsammans med varma gratulationer från oss på Kreativum, kollegor och barnen är en speciell händelse som är oerhört uppskattad. Det är en stor ära att dela ut Kreativumpriset!

Kreativumpriset instiftades år 2002 som en jubileumsgåva till Peter Enckell, som är initiativtagare till Kreativum. Året därpå, i samband med Kreativums födelsedag, delades priset ut för första gången den 28 maj. Priset delas ut till en lärare som engagerat, inspirerat och gränslöst arbetar med Kreativums verksamhetsidé: att öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Glatt överraskad Kreativumpristagare

I år styrde färden till Brännaregårdens förskola i Olofström, där Helena Hakulinen, mitt under en fikapaus, blev uppmanad att komma ut på gården där alla barn och pedagogkollegor satt förväntansfulla i en stor halvcirkel i gräset.

Ute på gården möttes hon av Linda och Mia från Kreativum, som överlämnade det ärofyllda vandringspriset med Helenas namn ingraverat, ett värdebevis på 7500 kronor som Helena får använda med kollegor och elever på Kreativum. Till glädjetårar lästes motiveringen upp:

“Du utmanar barn inom naturvetenskapliga och sensoriska tankegångar, genom frågor som: Hur känns det? Hur låter det? Hur kan det komma sig att det fungerar men inte det här?

Du använder dig av barnens frågor för att utveckla lärande kring olika typer av fenomen, till exempel barnens frågor om snön. Där kunde barnen få testa sina teorier, diskutera utgången av testerna och fundera över vad de hade lärt sig.

Du och ditt team är fantastiska på att öppna upp för nyfikenhet och ett livslångt lärande.”

Peter Enckell, initiativtagare till Kreativum, skickar en hälsning till Helena!

Brinner för sitt yrke

Det blev en fin stund i den strålande förmiddagssolen, där Helenas glädje, engagemang och stolthet för sin förskola och yrke lyste igenom.

– Vi är ett sånt fint team och vi alla här vill göra det spännande och roligt för våra elever. Jag har jobbat som pedagog i 33 år och det känns så underbart att få detta pris idag. Jag brinner lika starkt för mitt yrke än idag.

Helena Hakulinen

– Vi har nyligen jobbat med regnbågen här på förskolan och tillsammans med barnen har vi testat hypoteser, gjort regnbågstemat intressant med hjälp av skapande och fantasi. Ett av barnen frågade en dag ”kan man gå på regnbågen?” och då var det så fantastiskt kul att kunna projicera regnbågen på marken och så kunde barnen få gå på regnbågen och färglägga den.

Helena Hakulinen

Stort grattis Helena Hakulinen på Brännaregårdens förskola i Olofström till Kreativumpriset 2023!

fr.v. Mia Jönsson Kreativum, Helena Hakulinen Kreativumpristagare 2023, Linda Olsson Kreativum
fr.v. Mia Jönsson Kreativum, Helena Hakulinen Kreativumpristagare 2023, Linda Olsson Kreativum

Om Kreativumpriset

Kreativumpriset delas årligen ut till en förskolepedagog eller pedagog som engagerat, inspirerat och gränslöst arbetar med Kreativums verksamhetsidé: att öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Priset instiftades för 20 år sedan som en jubileumsgåva till Peter Enckell, som är initiativtagare till Kreativum. Priset består dels av ett vandringspris som vinnaren får stoltsera med under ett år samt ett presentkort på 7 500 kronor. Prissumman får användas för besök på Kreativum antingen med klasser eller kollegor.

Om Kreativumpriset

 • 2002 – Peter Enckell, hederspris initiativtagare Kreativum
 • 2003 – Ingrid Carlsson, Kyrkskolan, Jämjö
 • 2004 – Eva Eriksson, Möllegårdens skola, Svängsta
 • 2005 – Marie Toftrup Nilsson, Fredriksbergsskolan, Ronneby
 • 2007 – Patrik Erixon, Väggaskolan, Karlshamn
 • 2008 – Marit Olsson, Rödebyskolan, Rödeby
 • 2009 – Petra Granlund, Stenbackaskolan, Asarum
 • 2010 – Inge Gustafsson. Snilleblixtarna, Finn Upp, Karlshamn
 • 2011 – Lennart Skeppstedt, Humleskolan, Bromölla
 • 2012 – Annelie Carlsson, Möllegårdens skola, Svängsta
 • 2013 – Avdelningen Tora, Verkö förskola, Karlskrona
 • 2014 – Monica Lindblom, Korpadalsskolan, Asarum
 • 2015 – Ingela Arvidsson och Simmone Kindberg, Törnsångarens förskola, Bromölla
 • 2016 – Mikael Lidfors, Nättrabyskolan, Nättraby
 • 2018 – Åsa Svensson, Juvelens förskola, Ryd
 • 2019 – Anneli Mattsson, Hörviks skola, Sölvesborg
 • 2020-2021 Ingen utdelning på grund av pandemin
 • 2022 – Susanne Villysson, Ekorrens förskola, Ronneby
 • 2023 – Helena Hakulinen, Brännaregårdens förskola, Olofström