Vinnare av 2024 års Kreativumpris – Johanna Doverlind

Vinnare av 2024 års Kreativumpris – Johanna Doverlind

På Kreativums födelsedag, tisdagen den 28 maj, begav sig Kreativum till Bodestorpsskolan i Karlshamn för att dela ut 2024 års Kreativumpris. Årets pristagare heter Johanna Doverlind. Stort grattis! 

Kreativumpriset instiftades år 2002 som en jubileumsgåva till Peter Enckell, som är initiativtagare till Kreativum. Året därpå, i samband med Kreativums födelsedag, delades priset ut för första gången den 28 maj. Varje år firar vi Kreativums födelsedag genom att dela ut Kreativumpriset till en pedagog som engagerat, inspirerat och gränslöst arbetar med Kreativums verksamhetsidé: att öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Glatt överraskad Kreativumpristagare

En delegation från Kreativum åkte till Bodestorpsskolan i Karlshamn under förmiddagen tisdagen den 28 maj. Överraskningsmomentet var stort när Kreativum, Peter Enckell, pressen och draken Berta klev in i klassrummet där Johanna undervisade klass 1 i matematik. Motiveringen lästes upp och Kreativumpriset överlämnades till en mycket rörd Johanna.

Motivering

”Du är en drivande kraft inom NTA i kommunen, länet men framför allt på din skola och i ditt arbetslag. Du brinner för naturkunskap och teknik. Du ser till att alla dina kollegor blir utbildade inom NTA och när det kommer nya kollegor är du snabb med att berätta om kommande utbildningar.

Du peppar arbetslaget och med din entusiasm får du hela lågstadiet att kontinuerligt arbeta med olika teman inom NTA. Du har ett genuint intresse för allt inom Naturvetenskapen och du ser till att eleverna får en bra grund att stå på i sin fortsatta skolgång.”

Jubel från eleverna

Firandet blev en dag fylld av fest och glädje! Draken Berta blåste upp ballonger med ett roligt experiment till barnens stora glädje. Det var fanfar och fina tal från både Kreativum och Peter Enckell. Sammanfattningsvis en riktigt lyckat och uppskattat firande! Johanna strålade ikapp med förmiddagssolen, där hennes glädje, engagemang och stolthet för sitt arbete verkligen lyste igenom.

Från Kreativums sida, som jobbar tätt med Johanna främst inom NTA-utbildningar, vill vi tillägga:

– Johanna är en enastående tillgång för vår kommun och för vår region, hon inspirerar kollegor i sitt arbete som NTA- utbildare där hon återkommande håller i utbildningar. Du är oerhört uppskattad, du bjuder på exempel från din egen undervisning och inspirerar andra att arbeta med naturvetenskap och teknik.

Kreativums pedagoger

Stor inspirationskälla både för elever och lärare

Johanna Doverlind är en stor inspirationskälla som arbetar med kommunens alla olika NTA-teman tillsammans med eleverna och kollegorna på sin skola. Utöver detta är hon utbildare i tema ”Jämföra och Mäta”, ”Fasta ämnen och vätskor” samt det nya temat ”Upplev fysik och kemi” (för grundskolans årskurser). Johanna har dessutom varit delaktig i processen att utveckla nya teman för NTA nationellt. (NTA betyder Naturvetenskap och Teknik för Alla och är ett koncept för skolutveckling.)

– Det är en stor ära att få Kreativumpriset som så många andra inspirerande personer tidigare fått. Det här är en riktigt lyckodag!

Johanna Doverlind

Stort grattis Johanna Doverlind på Bodestorpsskolan i Karlshamn till Kreativumpriset 2024!

Om Kreativumpriset

Kreativumpriset delas årligen ut till en förskolepedagog eller pedagog som engagerat, inspirerat och gränslöst arbetar med Kreativums verksamhetsidé: att öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Priset instiftades för 20 år sedan som en jubileumsgåva till Peter Enckell, som är initiativtagare till Kreativum. Priset består dels av ett vandringspris som vinnaren får stoltsera med under ett år samt ett presentkort på 7 500 kronor. Prissumman får användas för besök på Kreativum antingen med klasser eller kollegor.

Om Kreativumpriset

 • 2002 – Peter Enckell, hederspris initiativtagare Kreativum
 • 2003 – Ingrid Carlsson, Kyrkskolan, Jämjö
 • 2004 – Eva Eriksson, Möllegårdens skola, Svängsta
 • 2005 – Marie Toftrup Nilsson, Fredriksbergsskolan, Ronneby
 • 2007 – Patrik Erixon, Väggaskolan, Karlshamn
 • 2008 – Marit Olsson, Rödebyskolan, Rödeby
 • 2009 – Petra Granlund, Stenbackaskolan, Asarum
 • 2010 – Inge Gustafsson. Snilleblixtarna, Finn Upp, Karlshamn
 • 2011 – Lennart Skeppstedt, Humleskolan, Bromölla
 • 2012 – Annelie Carlsson, Möllegårdens skola, Svängsta
 • 2013 – Avdelningen Tora, Verkö förskola, Karlskrona
 • 2014 – Monica Lindblom, Korpadalsskolan, Asarum
 • 2015 – Ingela Arvidsson och Simmone Kindberg, Törnsångarens förskola, Bromölla
 • 2016 – Mikael Lidfors, Nättrabyskolan, Nättraby
 • 2018 – Åsa Svensson, Juvelens förskola, Ryd
 • 2019 – Anneli Mattsson, Hörviks skola, Sölvesborg
 • 2020-2021 Ingen utdelning på grund av pandemin
 • 2022 – Susanne Villysson, Ekorrens förskola, Ronneby
 • 2023 – Helena Hakulinen, Brännaregårdens förskola, Olofström
 • 2024 – Johanna Doverlind, Bodestorpsskolan, Karlshamn

Klicka på pilen för att se fler bilder – personer på bilderna:
2024 års pristagare av Kreativumpriset – Johanna Doverlind
Eva Eriksson, pedagog Kreativum, Johanna Doverlind och draken Berta alias Johanna Petré, pedagog Kreativum
Johanna Doverlind och Peter Enckell
Draken Berta utför experiment med Peter Enckell i bakgrunden