Mobilt Science Center fortsätter sin turné

Mobilt Science Center fortsätter sin turné

Projektet Mobilt Science Center fortsätter under hösten med att åka ut till olika platser i Blekinge. Kreativums pedagoger har en plan där de besöker barn i olika åldersgrupper på olika skolor, fritidshem och bostadsområde i Blekinge under 2024.

I projektet ingår att vi åker ut till samma grupp vid tre tillfällen, för att möjliggöra en progression och fånga upp och öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. De får själva bestämma vilket område inom STEM-ämnen de vill arbeta med. De flesta har valt att arbeta med programmering på olika sätt.

Premiären i våras gick till Tullskolan i Karlskrona där vi besökte en femteklass och där vi arbetade med programmering med LEGO® Education SPIKE. Innan sommaren besökte vi ett fritidshem i Jämshög i Olofströms kommun. Även här arbetade vi med programmering. Vi inledde med att göra övningar med analog programmering och samarbetsövningar för att sedan gå över till programmering med LEGO® Education SPIKE kombinerat med problemlösning.

Bygga och programmera en egen robot

Vi har precis avslutat våra tre besök i bostadsområdet Fridhem i Karlshamn, där vi arbetade med programmering med LEGO® Education SPIKE. Till varje tillfälle kom 25 barn som ville bygga och programmera LEGO-robotar. Med stor kreativitet och engagemang tog sig barnen an uppdragen med stor iver. Flera av barnen ville fortsätta med programmering och tyckte att de fått ett större intresse för teknik.

Vi fick ett samtal med Cecilia Clang, bosocial ansvarig på Karlshamnsbostäder:
– Jag är förvånad hur engagerade de är. Det brukar vara svårt att få de riktigt engagerade när vi gör aktiviteter. Man märker att de tycker att det är jätteroligt.

Rahife El-Gharib, introduktionssamordnare, är med vid träffarna och märker ett stort intresse även hos föräldrarna. Karlshamnsbostäder vill erbjuda olika aktiviteter till deras boende, och tycker att det var roligt att kunna erbjuda andra slags aktiviteter, så samarbetet mellan Kreativum och Karlshamnsbostäder kommer att fortsätta på olika sätt. Ett fint samarbete med bostadsbolaget Karlshamnsbostäder!

Mobilt Science Center fortsätter med besök i en åttondeklass på Bokelundsskolan i Sölvesborg, för att därefter avslutas med besök i en tredjeklass på Listerbyskolan i Ronneby.

Klicka på pilen för att se fler foton.
Foto: Charlotta Karlsson, Karlshamnsbostäder

Målsättning med projektet

Vår målsättning som Science Center är att väcka intresse och nyfikenhet för naturvetenskapliga ämnen, teknik och matematik. Genom att nu kunna erbjuda ett Mobilt Science Center förstärker vi oss och når ännu fler!

Håll ögonen öppna för vårt mobila science center!