Astronomins dag och natt

Upptäck rymden med oss den 3 och 4 oktober

Astronomins dag och natt är en rymdfestival med evenemang i hela landet.

Festivalen byggs upp av arrangörer runt om i Sverige som på olika sätt uppmärksammar astronomi och rymdfart. Årets tema är Rymden och livet på jorden. Årets Astronomins dag och natt pågår under två dagar, fredagen den 3 oktober och lördagen den 4 oktober.

Astronomins dag och natt på Kreativum

På Kreativum firar vi Astronomins Dag och natt i dagarna två. Kom och upptäck rymden med oss! 

Program 3 oktober – endast för förskolebarn
Fredagen 3 oktober reser vi till Rymden med barn i förskoleåldern. Ett evenemang med lekfullhet och kunskap i en skön mix. Barnen får bygga sin egen raket, lära sig mer om stjärnor, planeter och livet som astronaut. Vi blandar lek och fantasi med spännande fakta om rymden.

Ta på hjälmen och gör dig redo – nu lyfter vi mot galaxen!

Program 4 oktober – för allmänheten
Lördagen 4 oktober har Kreativums anläggning öppet som vanligt och vi erbjuder planetarie-visningar av stjärnhimlen för våra besökare. Följ med in i mörkret och låt dig fascineras av stjärnbilder, nebulosor och galaxer.

Visningsschema i Kreanova

Vi återkommer med visningsschema i vår domebiograf Kreanova  för lördagen 4 oktober

En visning ingår i entrébiljetten till Kreativum.

OBS! I Kreanova finns ett begränsat antal platser – förboka din plats i biljettshopen under Kreanovabiljetter, för att vara garanterad en plats.

Viktig samarbetspartner: Svenska Astronomiska Sällskapet

Astronomins dag och natt 2025: ”Rymden och livet på jorden”

Med årets tema för Astronomins dag och natt, Rymden och livet på jorden, fokuserar vi både på människans utforskning av vårt eget solsystem och även andra solsystem i universum. Vi lägger fokus på in-situ-mätningar av närliggande planeter och månar, och vad dessa kan lära oss om förutsättningar för liv i rymden. Vi blickar också ut i rymden med hjälp av Kepler, TESS, CHEOPS och det nya James Webb teleskopet.

Vi vill även uppmärksamma Sweden Solar System som är världens största modell av solsystemet. Runt om i Sverige finns 25 objekt formade av konstnärer, där varje objekt representerar alla planeter. Globen i Stockholm representerar solen. Planeterna skalas i storlek och avstånd relativt Globen och radas upp norrut. Skalan är 1:20 miljoner. Det var astronomen Gösta Gahm, då professor vid Stockholms universitet, och fysikern Nils Brenning, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, som skapade Sweden Solar System under 1900-talet. Inspirationen kom från Brenning som cyklade förbi Globen och började fundera på hur stora solsystemets planeter skulle vara om Globen var solen.

Astronomins dag och natt koordineras av Svenska astronomiska sällskapet.
Läs mer: Astronomins dag och natt

Kometen Swift-Tuttle passerar närmast Globen (Solen) i Stockholms innerstad och når sin mest avlägsna punkt i Blekinge. Den finns representerad av en modell här hos oss på Kreativum i vår rymdavdelning.