Robocup Junior

Robocup Junior – tävling för att öka intresset för teknik

RoboCup Junior är en robottävling där ungdomar tävlar i konstruktion och programmering av robotar. Tävlingen är en tekniktävling för ungdomar till och med 19 år. Syftet med RoboCup Junior är att öka intresset för teknik, men också att samarbeta i ett team för att lösa problem, en försmak på arbetsmetoder och förutsättningar som senare möter våra ungdomar i arbetslivet.

Läs här för mer information om Robocup Junior.


Regional deltävling på Kreativum

2023 års deltävling i Robocup Junior äger rum på Kreativum fredagen den 17 februari.

Days
Hours
Minutes
Second

På plats finns en övningsbana och två tävlingsbanor. På övningsbanan kan robotarna testköras innan det är dags att ta sig an tävlingsbanan.

På deltävlingen på Kreativum tävlar deltagarna i tävlingsgrenen Rescue Line. Då ska roboten med hjälp av linjeföljning hitta och rädda skadade människor i ett uppbyggt katastrofområde. Roboten kommer att stöta på svårigheter och hinder som deltagaren vet i förväg, men inte i vilken ordning. Varje avklarad svårighet ger poäng.

Tävlingens domare bedömer hur många av banans problem och hinder som varje robot klarar av. Ju fler problem eller hinder som roboten löser, desto fler poäng samlar den.

– I Robocup Junior handlar det mycket om samarbete och att dela med sig av hur andra har löst ett problem. Det är kul att se hur elever från olika skolor samarbetar och hittar kreativa lösningar tillsammans.

säger David Samuelsson, pedagog på Kreativum.

Vinnarna i 2022 års deltävling
  • Lag Terminator från Teknikprogrammet på Väggaskolan i Karlshamn

  • Lag Vector Robertsson från Teknikprogrammet på Teknikum i Växjö

SM i Robocup Junior i Linköping

SM i Robocup Junior genomförs på Linköpings Universitet. Datum återkommer vi med. Tävlingen genomförs i över 40 länder, varje lands segrare kvalificerar sig till att åka till världsfinalen.


Tävlingsgrenar

OnStage
I tävlingsgrenen OnStage ska deltagarna utföra ett scennummer med sin robot. Det kan vara en dans eller en kort teaterpjäs. I denna tävlingsgren läggs stor vikt på kreativitet och fantasi. En helhetsbedömning av uppträdandet görs av en jury.

Rescue Line
I tävlingsgrenen Rescue Line ska roboten med hjälp av linjeföljning hitta och rädda skadade människor i ett uppbyggt katastrofområde. Roboten kommer att stöta på svårigheter och hinder som deltagaren vet i förväg, men inte i vilken ordning. Varje avklarad svårighet ger poäng.

Rescue Maze
I tävlingsgrenen Rescue Maze ska roboten leta sig fram genom en labyrint och hitta och markera skadade, värmeutstrålande offer. När labyrinten är genom sökt ska roboten ta sig ut igen så fort som möjligt.

Annat att tänka på

Det finns vissa regler för hur robotarna får se ut (mått etc.), men inom dessa regler finns full frihet att utforma och konstruera roboten som man vill. Därför är det bra om de deltagande lagen kan arbeta med en och samma robot under hela arbetet. RoboCup Junior riktar sig till elever i årskurs 6-9 samt gymnasiet (maxålder 19 år).


Kontaktperson på Kreativum

David Samuelsson
Telefon: 0454 – 56 39 60


Samarbete

RoboCup Junior genomförs i samarbete med:

Okatima