Naturens dag på Ire

Välkommen till Naturens dag på Ire Natur och Kulturskola!

Lördagen den 18 maj arrangerar Karlshamns kommun i samarbete med Kreativum och Länsstyrelsen Blekinge återigen Naturens dag. Det blir en fullspäckad dag med olika aktiviteter och upplevelser i området runt omkring Ire Natur och Kulturskola. Det kommer finnas ett brett utbud av aktiviteter för både stora och små.

Under dagen visas olika verksamheter upp. Lyssna till inspirerande föreläsningar och prova på olika aktiviteter. Upplev de vackra omgivningarna i Ire, promenera i området och ta del av olika verksamheter som föreningar och organisationer presenterar denna dag.

Praktisk information

DATUM: lördag 18 maj

TID: klockan 10:00-14:00

PLATS: Ire Natur- och kulturskola – Hitta dit: Google Maps

 • Ta på kläder och skor för din valda friluftsaktivitet.
 • Möjlighet att köpa fika.
 • Parkering finns i anslutning till platsen.

Ett axplock ur programmet

 • Ire Naturskola – Kreativum Science Center
  Håkansgården öppnas upp för allmän visning. Hälsa på hos Håkan och Magnhild. Pedagogerna på Ire Naturskola/Kreativum visar hur det såg ut hemma hos Håkan och Magnhild. Vill du prova att ligga på Håkans säng? Vill du se hur det såg ut i ett kök förr i tiden? Du får även prova på att tälja med kniv eller plantera ett frö. Kreativum berättar gärna mer om den pedagogiska verksamheten på Ire Naturskola och Kreativum Science Center.

 • Blekinge Arkipelag
  Blekinge Arkipelag berättar om de olika projekt som pågår i Blekinge. Bland annat får du veta mer om hur man arbetar med att lyfta naturbeteskött från skärgården.

 • Mieåns Vattenråd
  Mieåns Vattenråd berättar om Mieån och hur man arbetar med den för att bevara den biologiska mångfalden.

 • Jörgen Larsson – lokalisera vattenådror med slagruta
  Jörgen Larsson från Tingsryd visar hur vi med hjälp av slagruta kan lokalisera vattenådror för dricksvattenbrunnar samt andra frekvenser (currylinjer, hartmanlinjer, levlinjer, sexkantfönster med flera) som påverkar vår hälsa negativt. Ni studerar tecken i naturen som knyter an till dessa osynliga frekvenser. Information i teori och praktik med möjligheter att prova på att använda en slagruta. Även information om föreningen Svenska Slagruteförbundet.

 • Jenny Bergkvist och hästen Takte – timmerkörning
  Upplev timmerkörning med häst. Jenny Bergkvist från Sölvesborg kommer tillsammans med sin arbetskamrat, den nordsvenska hästen Takte. De vill visa hur hästen kan användas på olika sätt i dagens naturvårdande skötsel av blandat annat skogen. Körning med häst är ett viktigt kulturarv som vi har att förvalta, samtidigt som det i allra högsta grad är användbart i många syften än idag. Jenny svarar gärna på frågor och Takte blir alltid glad av en klapp.

Varmt välkommen till Ire för en inspirerande heldag utomhus i fina miljöer!

Text och bild hämtat från Visit Karlshamn.