Upplev och upptäck

Hos oss får du undersöka och experimentera, testa och prova-på roliga stationer samtidigt som du är aktiv och lär dig. Du får konstruera och leka med ny teknik. Vi uppmanar dig till att röra, prova-på och testa. Här är platsen där du ska göra grejer!

Det första du möter när du kommer in på Kreativum är vår stora varmluftsballong. Hur kommer det sig att den lyfter och sjunker igen?

Astronomi – en spännande miljö med mycket att upptäcka

I vår astronomiavdelning kan du se hur stjärnhimlen ser ut på norra och södra halvklotet. Du kan lära dig hur stjärnbilderna ser ut och hur de förhåller sig till varandra. Förstå varför vi har olika årstider, månader, dag och natt i vår årstidssnurra.

Vet du vad kosmisk strålning är? Det är något som händer hela tiden, men inget som syns. Missa inte att se hur mycket du väger på de andra planeterna. Eller att ta reda på vad gravitationen gör med tyngden på 1 liter mjölk.

Sätt dig i vår rymdsimulator “Krea the Eagle” och åk ut i rymden till de olika planeterna. Få en förståelse för hur satelliter funkar genom att simulera en satellit som du skickar upp. Här finns mycket för den vetgirige att grotta sig ner. I månspegeln kan du uppleva hur lång tid det tar för ljuset att ta sig från jorden till månen och tillbaka.

Reaktion och rörelseenergi

Utforska din reaktionsförmåga i någon av reaktionsstationerna på första våningen. Reaktionsväggen ger dig möjlighet att utmana dina vänner eller dig själv i uppfattningsförmåga och snabbhet. Testa din reaktionsförmåga i Re-action. Hur många stavar kan du fånga? Eller varför inte tävla i Duellen som påminner om nattduellen i Mästarnas mästare?

Vår populära Dragkampslåda brukar vara uppskattad av barn. Där är de starkare än en vuxen. Det handlar om mekanikens gyllene regel – det man vinner i kraft förlorar man i väg.

Sinnen och illusioner

Ditt öga är en fantastiskt funktionell del av kroppen. Går det att lura? Med ljus, skuggor och färger kan du leka med ögats funktion och skapa spännande synvillor. Sätt dig mitt emot en kompis och testa ansiktsmixen, där era båda ansikten blir ett. Kan locka till många skratt. Roliga speglar finns det också. Vilken föredrar du?

Du kan testa din precision och prova att rita dig igenom den spegelvända labyrinten – inte så lätt som man kan tro! Undersök hur skärmar är uppbyggda. Skapa kreativa LEGO-världar som du genom tekniken dessutom kan flytta in i.

Det finns många olika sätt som du kan skapa musik. Testa att skapa musik med olika puckar på musikbordet. Prova att spela på Kopparofonen och spela en trudelutt i luften på munorgeln. Få reda på hur er vänskap låter i vår vänskapsbänk. Skapa en ljudvåg och se hur tyget fladdrar.

Vattenland

Det första du möter när du kommer upp på andra våning är vårt stora vattenland. Här kan du köra radiostyrda båtar, lotsbåtar och större lastfartyg. Bredvid vattenlandet kan du även utmana kemin i såpans värld på olika sätt.

I sopberget kan du träna och tävla i sopsortering. Ett interaktivt spel för nytta och nöje! Här gäller det att hänga med – det går undan när du ska skilja mellan papper, glas och metall. Bästa sorteraren hamnar på topplistan – med foto och poäng.

Skog och hållbarhet

Följ trädets väg från skog till papper i vår nya avdelning Skog och hållbarhet. Se hur trädet blir till en stock i sågverket. En väldigt uppskattad prova-på-station är vår papperstillverkning. Här får du prova på att göra ditt eget papper, som du kan ta med dig hem.

I centrum av den nya avdelningen kan du säga hej till Larry. Larry är en stor modell av en gräshoppa. Även Ire naturskola har fått flytta in på Kreativum där du kan krypa in i en tunnel och se vad du hittar där. Klappa grisen, katten och fåglarna och hör hur de låter.

I våra mikroskop kan du kika på olika saker – det är märkligt hur saker och ting egentligen ser ut när man tittar efter.

Samarbetsstationer

Utmana er i någon av våra samarbetsstationer. Vår klassiker Fyra linor ser lättare ut än vad det är. Här sätts samarbetsförmågan på prov. Bollabyrint och Bygga på instruktion är andra stationer där ni får testa ert samarbete.

Har du provat vårt kodknäckarrum? Ett spännande Escape Room där du får klura ut lösningarna som gör att du kommer vidare i utmaningen. Hur många klurigheter hinner du lösa innan tiden är ute?

Knep å knåp

På flera platser finns våra roliga utmaningar för hjärnan, som passar både stora och små. Utmana någon eller dig själv i klurigheter med geometriska figurer. Det finns många, vissa svårare än andra. Om du behöver hjälp finns lösningen på problemet, men prova gärna först innan du kollar.