Aktuella visningar i Kreanova
Klicka på bilderna för att läsa mer om respektive visning.
Satelix
Längd: 26 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år
Hela det moderna samhället förlitar sig på avancerad rymdteknik i form av satelliter. Utan dem hade vi inte kunnat förutse vädret flera dagar framåt som vi kan idag, eller använda oss av kartappar i våra telefoner. Lär dig mer om dessa viktiga flygande robotar i vår planetarievisning Satelix.
De finns därute, ovanför atmosfären. De susar oftast förbi obemärkt över våra huvuden, men om du tittar upp när det är mörkt ute kan du lätt få syn på en. Det ser ut som en stjärna som rör sig sakta över himlen, men det är förmodligen en satellit. En avancerad plåtburk som flyger förbi tusentals kilometer ovanför marken. En av många satelliter som kommunicerar med jorden och tar hand om till exempel telefoni, Internet, GPS-systemet eller håller koll på väder och klimat här på jorden.
Det förtrollade korallrevet
Längd: 40 minuter
Rekommenderad ålder: från 6 år
När deras hem förstörs av en fisketrålare, tar sig tre modiga fiskar ut på ett uppdrag för att hitta ”det förtrollade korallrevet” – ett mytomspunnet undervattensparadis fritt från miljöförstöring…
Den lille havsabborren Shorty, hans smarta syster Indigo och den modiga sågfisken Jake stortrivs i sitt livliga och färgsprakande korallrev. Men så en dag från ingenstans kommer en enorm fisketrålare och förstör deras hem. Våra tre hjältar överlever på håret, men de tvingas lämna sitt förstörda hem bakom sig för att söka ett nytt ställe att bo på.
Det förtrollade korallrevet är en spännande och lustfylld resa för hela familjen som inte lämnar någon orörd. Uppdraget för vår trio att hitta ett nytt hem visar inte bara på havets skönhet och rikedom, utan också hur dessa hotas av mänsklig påverkan.
Berättelsen kombinerar både underhållande och lärande och visar hur viktigt det är att vi tar hand om våra hav.
Gravitationens hemligheter
Längd: 28 minuter
Rekommenderad ålder: från 6 år
Varför faller äpplen ner till marken? Varför flyger man inte ur sin stol? Gravitationens påverkan kan verka som magi.
Den unge trollkarlseleven Lukas är mer intresserad av universum och dess hemligheter än tråkiga trollformler. Han är fascinerad av stjärnorna, universum och naturens lagar. Så en natt smyger han in i Albert Einstein-muséet där han träffar på ALBY-X3 – en liten, smart men ganska knasig robot som vet allt om Einstein och hans teorier. ALBY tar Lukas på en magisk upptäcktsresa genom tid och rum där de inte bara upptäcker gravitationens hemligheter, utan också lär sig mycket om vänskap och fantasi.
Denna visning är för dig som vill veta…
- Mer om tyngdkraften och hur den fungerar
- Mer om Albert Einstein och hans teorier
- Varför tid och rum är sammankopplade
- Varför vänskap och fantasi är viktigt
Vårt energirika universum
Längd: 30 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år

Högenergiastrofysik spelar en nyckelroll för vår förståelse av Universum. Den mest energirika strålningen avslöjar heta och våldsamma fenomen. Vi undersöker het gas i galaxhopar, som är de största och tyngsta objekten i universum. Vi undersöker också het gas som samlas i skivor omkring supermassiva svarta hål i galaxers centrum.
Men högenergiastrofysik ger oss också viktig information om vår egen galax Vintergatan, neutronstjärnor, supernovor och stjärnor som solen, som avger stora mängder högenergetisk strålning. Europa spelar en ledande roll i forskningen inom högenergiastrofysik.
Denna visning är för dig som vill veta…
- Mer om den yttre rymden, avlägsna stjärnor och galaxer.
- Mer om de enorma teleskop som används för att studera rymden.
- Varför rymdbaserade teleskop är så viktiga.
- Mer om elektromagnetisk strålning (ljus i olika våglängder).
- Hur vi upptäckte röntgenstrålning och gammastrålning.
- Vad vi kan lära oss genom att undersöka universums högenergetiska ljus.
- Mer om supernovor och svarta hål.
- Mer om dubbelstjärnor och neutronstjärnor.
- Mer om det supermassiva svarta hål som befinner sig i Vintergatans centrum.
- Hur universum utvecklas när galaxer kolliderar med varandra.
Vår närmaste stjärna: Solen
Längd: 21 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år

Solen befinner sig i solsystemets centrum och utgör ungefär 99,9% av solsystemets totala massa. Denna dominerande kraft i solsystemet är vad som möjliggör livet här på jorden och är källan till nästan all vår energi. Men solen är också en aktiv stjärna. När vårt samhälle förlitar sig mer och mer på teknologi måste vi därför hålla ett vakande öga på den. En kraftfull storm på solen kan slå ut våra satelliter och även elnäten här på jorden.
Vi tittar tillbaka och pratar om hur solen bildades, hur den är nu och hur den kommer att fortsätta att utvecklas. En dag, många miljardtals år från nu, kommer vår sol att få slut på energi, vad händer då?
Denna visning är för dig som vill veta…
- Mer om alla natthimlens stjärnor.
- Varför solen lyser och ger värme.
- Om solen kan vara farlig.
- Vad som kommer att hända med solen i framtiden.
- Vad som finns i solens inre.
- Hur solen kan påverka våra satelliter och vår teknik här på jorden.
- Vad som händer när solen får slut på bränsle.
Andra världar: Jakten på exoplaneter
Längd: 30 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år

Under tusentals år trodde människan att vi var Universums mittpunkt. Tack vare vår nyfikenhet, fantasi och upptäckarlust vet vi nu att planeter som jorden inte är särskilt ovanliga i kosmos, och att solen bara är en vanlig stjärna bland tusentals miljoner andra i vår galax Vintergatan.
Med hjälp av världens mest kraftfulla teleskop utforskar vi mer och mer av Universum. Det vi hittills har upptäckt har överträffat även de vildaste förväntningarna hos både forskare och science fictionförfattare. De visar sig att de flesta stjärnor har planeter – alltså är de mycket vanligare än vi trott! Det finns en enorm mångfald av världar där ute som bara väntar på att bli upptäckta. Men trots alla dessa upptäckter så återstår den största frågan av alla: finns det liv där ute?
Denna visning är för dig som vill veta…
- Hur det känns att flyga ut i rymden bland planeter och stjärnor.
- Hur man upptäcker och undersöker exoplaneter.
- Vad vi kan åstadkomma med världens största och mest avancerade teleskop.
- Om det kan finnas förutsättningar för liv på avlägsna världar och hur vi i så fall kan upptäcka det.
Asteroid: Ett extremt uppdrag
Längd: 25 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år
Denna visning tar oss på en episk resa genom solsystemet för att ta reda på vad asteroiderna kan betyda för mänsklighetens fortsatta rymdfart och överlevnad. För 66 miljoner år sedan krockade jorden med en asteroid som utplånade dinosaurierna – utgör asteroider fortfarande ett hot mot livet på jorden? Med hjälp av den senaste tekniken och baserat på riktig vetenskap utforskar vi frågan om hur asteroider kan användas som språngbrädor för att ta människor ut till solsystemets ytterkanter samt om det går att avleda potentiellt farliga sådana.
Som med alla rymdresor kommer också detta extrema uppdrag med stora utmaningar och risker, men i slutändan kan det lära oss hur vi kan skydda vår planet och till och med hur vi kan bosätta oss på andra världar. Utforska vad som krävs för att ta astronauter till en asteroid för att tämja den till vår egen användning, och hur ett extremt uppdrag som detta kan hjälpa mänskligheten i Asteroid: Ett extremt uppdrag.
Från Jorden mot Universum
Längd: 30 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år
Natthimlen är både vacker och mystisk. Den har fascinerat människan sedan urminnes tider och varit föremål för otaliga myter och berättelser.
Idag studerar vi universum med hjälp av stora teleskop. Dessa finns både på marken och i rymden och samlar in universums ljus från alla håll och kanter. Det visar sig att en väldigt liten del av universum syns med blotta ögat och våra teleskop kan nu se i bland annat infrarött, röntgenstrålning och radiovågor. Med hjälp av dessa teleskop tittar vi närmare på solsystemets planeter, stjärnor och stjärnhopar, supernovor och svarta hål, nebulosor och galaxer mm.
Ju mer vi lär oss fortsätter vårt universum att fascinera. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum och se hur astronomer från antiken fram till idag tittat uppåt och försökt förstå vad de ser.
Denna visning är för dig som vill veta…
- Hur astronomer studerade natthimlen förr och hur vi forskar om universum idag
- Vad som händer med stjärnorna när de få slut på bränsle
- Mer om planeterna och månarna i solsystemet och hur vi undersöker dem
- Mer om Solen och hur norrsken uppstår
- Mer om nebulosor och olika typer av stjärnhopar
- Mer om Vintergatan och andra galaxer
Universums mörka hemlighet
Längd: 28 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år
Mörk materia har funnits sedan tidernas begynnelse – sedan den stora smällen (Big Bang). Under Universums första hundratals miljoner år dominerade tyngdkraften från den mörka materian och formade gigantiska strukturer som liknar en kosmisk spindelväv. Vanlig materia drogs dit denna väv möttes, där de första stjärnorna och galaxerna kunde bildas.
Utan mörk materia skulle det finnas varken stjärnor eller galaxer. Inte heller några planeter, och således inget liv. Utan mörk materia skulle vi inte existera. Men vad är mörk materia för något egentligen?
Följ med på en resa genom tid och rum som förklarar varför vi tror att mörk materia finns och vad det kan vara för något. Vi tar oss genom rymdens stora galaxhopar och följer med partiklarna genom rören av den största partikelacceleratorn på jorden, LHC, och besöker det mest isolerade fysikexperimentet någonsin: ett stort badkar långt under marken. Allt för att ta reda på Universums mörka hemlighet!
Denna visning är för dig som är nyfiken på…
- Vårt universum och dess utveckling.
- Varför vi tror att mörk materia finns därute.
- Vad mörk materia kan vara för något.
- Hur fysiker jobbar med partikelacceleratorn LHC på CERN.
- Vilka experiment som pågår och planeras för att upptäcka mörk materia.
Allt som ögat ser
Längd: 26 minuter
Rekommenderad ålder: från 8 år
Vi följer en ljuspartikel på dess färd genom världsrymden, från att den skapas i en avlägsen stjärna till att den landar på näthinnan. Fotoner som denna kan färdas genom rymden i flera tusentals år. En del fotoner fångas upp längs vägen, men just vår foton når hela vägen fram till jorden och gör att vi kan se vårt universum. Men även om fotonens resa slutar i ditt öga, så färdas informationen vidare till din hjärna. I denna visning utforskar vi några av universums mest fascinerande fenomen, från astrofysiken i fjärran nebulosor till ögats och hjärnans biologi.
Denna visning är för dig som vill veta…
- Hur stjärnor uppstår och varför de lyser
- Hur ljus och färg bildas på atomnivå
- Hur ljuset färdas genom rymden och jordens atmosfär
- Varför stjärnor tindrar
- Hur våra ögon uppfattar ljuset
- Hur hjärnan tolkar signalerna från ögonen
- Hur vi kan bevara god ögonhälsa och motverka ögonsjukdomar