Aktuella visningar

Aktuella visningar

PREMIÄR 30 oktober!
Från Jorden mot Universum

Tider för visningar

Aktuella tider för visningar hittar du här.


Asteroid: Ett extremt uppdrag

Guidad filmvisning som inleds med en introduktion om asteroider av vår värd och följs av filmvisning.
Längd: totalt cirka 40 minuter, varav filmen är 25 minuter
Rekommenderad ålder: 8 år och uppåt
Trailern är på engelska, men filmen är på svenska.

Om ”Asteroid: Ett extremt uppdrag

Denna visning tar oss på en episk resa genom solsystemet för att ta reda på vad asteroiderna kan betyda för mänsklighetens fortsatta rymdfart och överlevnad. För 66 miljoner år sedan krockade jorden med en asteroid som utplånade dinosaurierna – utgör asteroider fortfarande ett hot mot livet på jorden? Med hjälp av den senaste tekniken och baserat på riktig vetenskap utforskar vi frågan om hur asteroider kan användas som språngbrädor för att ta människor ut till solsystemets ytterkanter samt om det går att avleda potentiellt farliga sådana.

Som med alla rymdresor kommer också detta extrema uppdrag med stora utmaningar och risker, men i slutändan kan det lära oss hur vi kan skydda vår planet och till och med hur vi kan bosätta oss på andra världar. Utforska vad som krävs för att ta astronauter till en asteroid för att tämja den till vår egen användning, och hur ett extremt uppdrag som detta kan hjälpa mänskligheten i Asteroid: Ett extremt uppdrag.


PREMIÄR 30 oktober!
Från Jorden mot Universum

Filmvisning
Längd:
30 minuter
Rekommenderad ålder: 8 år och uppåt
Trailern är på engelska, men filmen är på svenska.

Natthimlen är både vacker och mystisk. Den har fascinerat människan sedan urminnes tider och varit föremål för otaliga myter och berättelser.

Idag studerar vi universum med hjälp av stora teleskop. Dessa finns både på marken och i rymden och samlar in universums ljus från alla håll och kanter. Det visar sig att en väldigt liten del av universum syns med blotta ögat och våra teleskop kan nu se i bland annat infrarött, röntgenstrålning och radiovågor. Med hjälp av dessa teleskop tittar vi närmare på solsystemets planeter, stjärnor och stjärnhopar, supernovor och svarta hål, nebulosor och galaxer mm.

Ju mer vi lär oss fortsätter vårt universum att fascinera. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum och se hur astronomer från antiken fram till idag tittat uppåt och försökt förstå vad de ser.

Från Jorden mot Universum” är för dig som vill veta:
  • Hur astronomer studerade natthimlen förr och hur vi forskar om universum idag
  • Vad som händer med stjärnorna när de få slut på bränsle
  • Mer om planeterna och månarna i solsystemet och hur vi undersöker dem
  • Mer om Solen och hur norrsken uppstår
  • Mer om nebulosor och olika typer av stjärnhopar
  • Mer om Vintergatan och andra galaxer